ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Τουρκία: Ο Ερντογάν μοίρασε χρήματα σε παιδιά και σεισμόπληκτους

Οργή στην Τουρκία: Ο Ερντογάν μοίρασε χρήματα σε παιδιά και σεισμόπληκτους
Η δυσαρέσκεια και η οργή προς την κυβέρνηση καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση (Turkish Presidency via AP) - Φωτογραφία αρχείου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μοιράσει χρήματα σε παιδιά στην σεισμόπληκτη πόλη της Αντιγιαμάν χθες (27/8), με χρήστες κοινωνικών δικτύων να δηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις εικόνες που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ώρες.

«Τις πρώτες ημέρες στην Αντιγιαμάν δεν καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε εγκαίρως έρευνες διάσωσης, λόγω των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού, των κακών καιρικών συνθηκών και των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν από στις υποδομές» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα.

Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις

Κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τελευταία δημοσκόπηση, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι καθυστερήσεις και τα τεράστια προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης που παρατηρήθηκαν μετά τον φονικό σεισμό έχουν προκαλέσει πολιτική κρίση και η ψαλίδα ανοίγει υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η δυσαρέσκεια και η οργή προς την κυβέρνηση καταγράφεται στην τελευταία δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALF που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν - Μπαχτσελί) 35,1%

Συμμαχία του Έθνους (Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ) 47,6%

Φιλοκουρδικό HDP 9,8%.

Η τραγωδία, που χαρακτηρίστηκε «καταστροφή του αιώνα», οδήγησε στην ακύρωση μιας σειράς γεγονότων και πυροδότησε μια συζήτηση για την πιθανή αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου. Η κυβέρνηση παρέμεινε σιωπηλή σε αυτό το ζήτημα, ενώ κάποιοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη διεξαγωγή εκλογών την προκαθορισμένη ημερομηνία.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να αντιτίθεται στην ιδέα της αναβολής της ημερομηνίας των εκλογών, συγκεκριμένα για τον Ιούνιο.

Μάλιστα, ο Μουσταφά Ελίτας, αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, δήλωσε τη Δευτέρα (27/2) ότι η αναβολή της τρέχουσας ημερομηνίας των εκλογών «δεν αμφισβητείται».

Μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Ερντογάν στα γήπεδα

Την ίδια ώρα, τα γήπεδα της Τουρκίας έγιναν το σαββατοκύριακο, πεδία μαζικών διαμαρτυριών κατά του Τούρκου προέδρου.

Οπαδοί τόσο της Μπεσίκτας όσο και της Φενερμπαχτσέ, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα πέταξαν λούτρινα αρκουδάκια στον αγωνιστικό χώρο για να τιμήσουν τα παιδιά που σκοτώθηκαν στους φονικούς σεισμούς.

Το Σάββατο, οπαδοί της Φενερμπαχτσέ φώναζαν συνθήματα «Ψέματα, εξαπατήσεις, πέρασαν 20 χρόνια, παραιτηθείτε!» κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με την Κόνιασπορ.

Ακολουθώντας το παράδειγμά τους, χιλιάδες οπαδοί της ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη τραγουδούσαν «Κυβέρνηση, παραιτήσου!» στο στάδιο Ινονού κατά τη διάρκεια του αγώνα πρωταθλήματος με την Αντάλιασπορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ