ΚΟΣΜΟΣ

Τσετσενία: Λεωφόρος πήρε το όνομα του Μοχάμεντ Άλι

Τσετσενία: Λεωφόρος πήρε το όνομα του Μοχάμεντ Άλι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STAFF

Ο Ρομζάν Καντίροφ, ηγέτης των Τσετσένων, εγκαινίασε σήμερα λεωφόρο στην πρωτεύουσα Γκρόζνι που φέρει το όνομα του θρυλικού μποξέρ Μοχάμεντ Άλι.

Ο Τσετσένος πρόεδρος είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μεγαλοπρεπές στάδιο πυγμαχίας προς τιμήν του Μοχάμεντ Άλι που έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Οπως γράφει στο λογαριασμό του στο Instagram:

Σήμερα αποφασίσαμε να τιμήσουμε τον Μοχάμεντ Άλι μετονομάζοντας μια από τις λεωφόρους του Γκρόζνι. Είναι ένα υπόδειγμα αληθινού μουσουλμάνου και μεγάλου αθλητή

Παγκόσμια συγκίνηση στον κόσμο της πυγμαχίας και όχι μόνο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μοχάμεντ Άλι σε ηλικία 74 ετών.

Είχε αποσυρθεί από την πυγμαχία το 1981, έχοντας κερδίσει στους 56 από τους 61 αγώνες που είχε δώσει, με 37 νοκ άουτ και 19 τεχνικές αποφάσεις. Είχε πολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον για πολλά χρόνια και τον τελευταίο καιρό έδειχνε όλο και πιο αδύναμος στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του. Η τελευταία ήταν στις 9 Απριλίου στο ετήσιο δείπνο των διασημοτήτων του μποξ που πραγματοποιήθηκε στο Φοίνιξ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τη θεραπεία της δύσκολης αυτής νόσου.

Ο μεγάλος αθλητής πήγε κόντρα στο κατεστημένο, αρνήθηκε να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ και τιμωρήθηκε γι' αυτό με αποκλεισμό αρκετών χρόνων όταν ήταν στο απόγειο της καριέρας του.

Τη μαχητικότητα και εκτός των ρινγκ επισήμανε και ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος μιλώντας στο «ESPN» τόνισε πως ο Άλι αποτέλεσε έμπνευση για εκείνον και για όλους τους Αφροαμερικάνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ