ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Υψώνει φράχτη 200 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία λόγω μεταναστευτικού

Φινλανδία: Υψώνει φράχτη 200 χλμ. στα σύνορα με τη Ρωσία λόγω μεταναστευτικού
Η Φινλανδία σχεδιάζει να περιφράξει 200 ​​χιλιόμετρα των 1.300 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία με κόστος περίπου 380 εκατ. ευρώ AP/ Matthias Schrader

Την κατασκευή ενός φράχτη μήκους 200 χιλιομέτρων στα ρωσικά σύνορα ξεκίνησε η Φινλανδία, δήλωσαν οι αρχές της χώρας την Τρίτη (28/2), καθώς το Ελσίνκι φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορα για πολιτικούς σκοπούς.

Οι εργασίες «θα ξεκινήσουν με την εκκαθάριση των δασών και θα προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η κατασκευή δρόμων και η εγκατάσταση φράχτη να μπορούν να ξεκινήσουν τον Μάρτιο», ανέφερε σε δήλωσή της η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Το πιλοτικό έργο των τριών χιλιομέτρων στο νοτιοανατολικό συνοριακό πέρασμα στην Ιμάτρα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου, πρόσθεσε. Επίσης, η κατασκευή επιπλέον 70 χιλιομέτρων (43 μίλια), κυρίως στη νοτιοανατολική Φινλανδία, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2023 και 2025.

Συνολικά, η Φινλανδία σχεδιάζει να περιφράξει 200 ​​χιλιόμετρα των 1.300 χιλιομέτρων των συνόρων της με τη Ρωσία με κόστος περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ.

Ο φράκτης θα έχει ύψος πάνω από τρία μέτρα με συρματοπλέγματα στην κορυφή, κάμερες νυχτερινής όρασης, φώτα και μεγάφωνα.

Επί του παρόντος, τα σύνορα της Φινλανδίας ασφαλίζονται κυρίως από ελαφρούς ξύλινους φράχτες, κυρίως σχεδιασμένους για να εμποδίζουν τα ζώα να περιπλανώνται στη λάθος πλευρά.

Αν και τα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας «δούλεψαν καλά» στο παρελθόν, ο ταξίαρχος Γιάρι Τολπανέν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο Νοέμβριο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε «θεμελιωδώς» την κατάσταση ασφαλείας.

Όπως σημείωσε, ο φράχτης των συνόρων είναι «απαραίτητος» για να σταματήσει μεγάλης κλίμακας παράνομες εισόδους από το ρωσικό έδαφος. Σημειώνεται πως η Φινλανδία είδε μια εισροή Ρώσων τον Σεπτέμβριο, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την κινητοποίηση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ