ΚΟΣΜΟΣ

Στον εισαγγελέα Ελβετοί τραπεζίτες για «κρυφούς» λογαριασμούς του Πούτιν

Στον εισαγγελέα Ελβετοί τραπεζίτες για «κρυφούς» λογαριασμούς του Πούτιν
Oι εν λόγω τραπεζίτες επέδειξαν εγκληματική αμέλεια επιτρέποντας το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για τον Πούτιν στην Ελβετία AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

Κατηγορίες κατά τεσσάρων τραπεζιτών απήγγειλαν Ελβετοί εισαγγελείς για υπόθεση που αφορά την απόκρυψη δεκάδων εκατομμυρίων για λογαριασμό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση που αφορά την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στη Δύση από τον Ρώσο πρόεδρο.

Τα τέσσερα στελέχη ήταν εργαζόμενοι στην ελβετική θυγατρική της Gazprombank, μεταξύ τους και ο διευθύνων σύμβουλος Ρόμαν Αμπντουλίν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που πήρε στα χέρια του αντίγραφο του κατηγορητηρίου που σχηματίστηκε από δικαστήριο στη Ζυρίχη, οι εν λόγω τραπεζίτες επέδειξαν εγκληματική αμέλεια επιτρέποντας το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία για λογαριασμό του Σεργκέι Ρολντούγκιν, χωρίς να εξετάσουν την προέλευση των χρημάτων.

Ο Ρολντούγκιν είναι τσελίστας και νονός της κόρης του Πούτιν και θεωρείται ότι τα χρήματα που διακίνησε ανήκαν στον Ρώσο πρόεδρο. Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ανοιχτά ότι λειτούργησε ως «αχυράνθρωπος» του Πούτιν και των κρυφών περιουσιακών του στοιχείων.

Οι τέσσερις που έχουν στοχοποιηθεί κατηγορούνται επίσης πως έκαναν ελλιπείς δηλώσεις για το ποιόν του Ρολντούγκιν, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν τη διασύνδεση του με τον Πούτιν, κάτι που θα πυροδοτούσε έναν αυτόματο ενδελεχή έλεγχο των λογαριασμών, παρά το γεγονός ότι το γνώριζαν καλά.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί διέθεταν τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια, ενώ ο Ρολντούγκιν σχεδίαζε να τους τροφοδοτεί με πάνω από 10 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση μέσα από ένα πλέγμα από εταιρείες - κελύφη. Το ύψος των ποσών δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση από την περιουσιακή κατάσταση του Ρώσου τσελίστα.

Η υπόθεση για τον τρόπο δράσης της Gazprombank ξεκίνησε σαν αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε από τις ελβετικές εποπτικές αρχές μετά τα όσα βγήκαν στη… φόρα μέσα από τα περίφημα «Panama Papers», το 2016.

Όμως, από την έρευνα περί παράτυπης δραστηριότητας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τη ρωσική θυγατρική εντοπίστηκε και η υπόθεση Ρολντούγκιν, που έφτασε μέχρι την… αυλή του Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ