ΚΟΣΜΟΣ

«Διατηρούμε υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα» λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Διατηρούμε υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα» λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η ομιλία του Ζελένσκι έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα προωθούνταν κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ AP

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα, υποστήριξε απόψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η ομιλία του Ζελένσκι έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα προωθούνταν κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ (ανατολικά), που αποτελεί το επίκεντρο σφοδρών επιθέσεων από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Οι χειρότερες απώλειες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία σε ένα έτος πολέμου ξεπέρασαν συνολικά εκείνες που καταγράφηκαν σε όλους τους πολέμους στους οποίους συμμετείχε o σοβιετικός ή ο ρωσικός στρατός μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CSIS, οι συνολικές απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία σε νεκρούς και τραυματίες ανέρχονται σε 200.000-250.000. Από αυτούς, 60-70 χιλιάδες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των τακτικών στρατευμάτων, αλλά και των μισθοφόρων της Wagner, μελών των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και πολιτοφυλακών των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τα στοιχεία του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου για τις ρωσικές απώλειες είναι πολύ υψηλότερα - της τάξης των 150.000.

Σε συνθήκες πολέμου, το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει σε σύντομο διάστημα τα στοιχεία των αντιμαχόμενων μερών και τρίτων φορέων.

Ωστόσο, ακόμη και τα πιο μετριοπαθή στοιχεία που παραθέτει η CSIS δείχνουν ότι η Ρωσία υφίσταται τις υψηλότερες απώλειες στην ιστορία των συγκρούσεων από το 1945 και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ