ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η 8ωρη εργασία δεν είναι αποτελεσματική

Γιατί η 8ωρη εργασία δεν είναι αποτελεσματική
Εράτες σε εργοστάσο ρούχων στην Μπανγκόκ (Bangkok) της Ταϋλάνδης, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 REUTERS/Athit Perawongmetha

Η οκτάωρη εργάσιμη ημέρα είναι μια ξεπερασμένη και αναποτελεσματική προσέγγιση της εργασίας. Αν θέλετε να είστε όσο περισσότερο παραγωγικοί γίνεται, θα πρέπει να βρείτε μία νέα προσέγγιση.

Η οκτάωρη εργάσιμη ημέρα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης ως μια προσπάθεια να περικοπεί ο αριθμός των ωρών της χειρωνακτικής εργασίας που αναγκάζονταν να υπομείνουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια. Σύμφωνα με το Forbes, αυτή η σημαντική αλλαγή έγινε για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση της εργασίας πριν από 200 χρόνια, όμως έχει μικρή σημασία για εμάς σήμερα, καθώς αντί να πηγαίνουμε μπροστά μάς κρατά πίσω.

Ο καλύτερος τρόπος για να δομήσετε την ημέρα σας

Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την Ομάδα Draugiem (Draugiem Grupa) χρησιμοποιείσε υπολογιστική εφαρμογή για να παρακολουθήσει τις συνήθειες εργασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή μετρά πόσο χρόνο δαπανούν οι άνθρωποι για διάφορες εργασίες και συνέκρινε αυτόν με τα επίπεδα παραγωγικότητάς τους.

Κατά τη διαδικασία της μέτρησης της δραστηριότητας των ανθρώπων, οι ερευνητές έπεσαν πάνω σε ένα συναρπαστικό εύρημα: το μήκος της εργάσιμης ημέρας δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, αυτό που έχει σημασία ήταν το πώς οι άνθρωποι δομούν την ημέρα τους. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ήταν πιστοί των διαλειμμάτων, ήταν πολύ πιο παραγωγικοί από εκείνους που εργαζόντουσαν περισσότερες ώρες.

Η ιδανική αναλογία εργασίας–διαλείμματος ήταν 52 λεπτά εργασίας, ακολουθούμενα από 17 λεπτά ανάπαυσης. Οι άνθρωποι που διατήρησαν αυτό το πρόγραμμα είχε ένα μοναδικό επίπεδο συγκέντρωσης την ώρα που εργάζονταν. Για περίπου μια ώρα κάθε φορά, ήταν 100% αφιερωμένοι στο έργο που τους απαιτούνταν να ολοκληρώσουν. Δεν κοιτούσαν το Facebook πολύ συχνά και δεν αποπροσανατολίζονταν από e-mails. Όταν αισθάνονταν κόπωση (και πάλι, μετά από περίπου μια ώρα), έκαναν μικρά διαλείμματα, στη διάρκεια των οποίων αποχωρίζονταν πλήρως την εργασία τους. Αυτό τους βοήθησε να επιστρέψουν πίσω ανανεωμένοι για άλλη μια παραγωγική ώρα εργασίας.

Ο εγκέφαλος θέλει ένα τέταρτο παύσης ανά μία ώρα

Οι άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει αυτό το μαγικό δείκτη παραγωγικότητας έχουν συντρίψει τους ανταγωνιστές τους, επειδή αξιοποιούν μια βασική ανάγκη του ανθρώπινου νου: ο εγκέφαλος λειτουργεί με φυσικό τρόπο στις εκτοξεύσεις υψηλής ενέργειας (περίπου ανά μία ώρα) ακολουθούμενος από εκτοξεύσεις χαμηλής ενέργειας (των 15-20 λεπτών).

Ο καλύτερος τρόπος για να νικήσει κάποιος την εξάντληση και τους απογοητευτικούς περισπασμούς είναι να πάρει στα χέρια του την εργάσιμη ημέρας. Αντί να εργάζεστε για μια ώρα ή περισσότερο και στη συνέχεια να προσπαθείτε να νικήσετε την κούραση, όταν η παραγωγικότητα σας αρχίζει να πέφτει, δείτε το ως σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε το διάλειμμά σας.

Τα αληθινά διαλείμματα είναι πιο εύκολο να ληφθούν, όταν ξέρετε ότι πρόκειται να κάνουν την ημέρα σας πραγματικά πιο παραγωγική. Συχνά αφήνουμε την κόπωση να νικήσει, γιατί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αυτήν (πολύ αργότερα αφού έχουμε χάσει την ενέργεια και την συγκέντρωσή μας). Τα διαλείμματα που κάνουμε δεν είναι πραγματικά διαλείμματα (ο έλεγχος των e-mail μας και τα βιντεάκια στο YouTube δεν θα μας αναζωογονήσουν όσο ένας μικρός περίπατος ή μία συζήτηση με κάποιον συνάδελφο).

Επιμεληθείτε της εργασίας σας

Η οκτάωρη εργασία μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν σπάσετε το χρόνο σας σε στρατηγικά διαστήματα. Μόλις ευθυγραμμίσετε την φυσική σας ενέργεια με την προσπάθεια σας, τα πράγματα θα αρχίσουν να ρέουν πολύ πιο ομαλά. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τέσσερις συμβουλές που θα σας βάλουν στον τέλειο ρυθμό.

  • Σπάστε την ημέρα σας σε ωριαία διαστήματα
    Εμείς σχεδόν φυσικά σχεδιάζουμε τι πρέπει να κάνει μέχρι το τέλος της ημέρας, της εβδομάδας ή του μήνα, αλλά είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί όταν εστιάζουμε σε αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε εκείνη τη στιγμή. Από εκεί και πέρα ​​θα βρεθείτε στο σωστό ρυθμό, σχεδιάζοντας τη μέρα σας γύρω από ωριαία διαστήματα που θα απλοποιήσουν το έργο σας, και θα το μετατρέψουν σε διαχειρίσιμα κομμάτια.

  • Σεβαστείτε τον χρόνο σας
    Η στρατηγική διαστημάτων λειτουργεί μόνο επειδή χρησιμοποιούμε τα μέγιστα επίπεδα ενέργειάς μας για να φτάσουμε σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν δεν σεβόμαστε την ώρα μας στέλνοντας μηνύματα, ελέγχοντας emails, ή ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στο Facebook, μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι ανατρέποντας την ίδια την προσέγγιση.

  • Κάντε πραγματικά διαλείμματα
    Στη μελέτη της ομάδας Draugiem, βρήκαν ότι οι εργαζόμενοι που έκαναν συχνότερες παύσεις σχεδόν ανά μία ώρα ήταν πιο παραγωγικοί από εκείνους που δεν ξεκουραζόντουσαν καθόλου. Ομοίως, όσοι έκαναν σκόπιμες χαλαρωτικές παύσεις ήταν σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που, όταν «αναπαύονταν», είχαν πρόβλημα με το να διαχωρίσουν εαυτούς από την εργασία τους. Το να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας και το τηλέφωνό σας, είναι απαραίτητο για να δώσετε ώθηση στην παραγωγικότητα σας.
    Διαλείμματα, όπως το περπάτημα, η ανάγνωση, και η κουβέντα είναι οι πιο αποτελεσματικές μορφές επαναφόρτισης. Σε μια κουραστική μέρα, μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να σκεφτούμε να ασχοληθούμε με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, που πολλές φορές λάθος ονομάζουμε διαλείμματα, που στην πραγματικότητα δεν είναι, γι' αυτό δεν πρέπει να ενδώσουμε σε αυτές τις σκέψεις.

  • Μην περιμένετε έως ότου το σώμα σας ζητήσει να κάνετε διάλειμμα
    Αν περιμένετε μέχρι να νιώσετε κουρασμένοι για να κάνετε ένα διάλειμμα, είναι πολύ αργά και έχετε ήδη χάσει την θέση σας στην κορυφή της παραγωγικότητας. Αν παραμείνετε στο πρόγραμμά σας εξασφαλίζεται ότι εργάζεστε όταν είστε πιο παραγωγικοί και ότι θα ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της ώρας που διαφορετικά θα ήσασταν αντιπαραγωγικοί. Να θυμάστε, ότι είναι πολύ πιο παραγωγικό να ξεκουράζεστε για σύντομα χρονικά διαστήματα από το να συνεχίζεται να εργάζεται, όταν είστε κουρασμένοι και έχετε έλλειψη συγκέντρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ