ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: «Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί», αναφέρει η Quad

Πόλεμος Ουκρανία: «Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί», αναφέρει η Quad
Στη G20 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη της Ομάδας των 20 να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος AP/Iryna Rybakova

Η Ρωσία δεν μπορεί να εξαπολύει πόλεμο χωρίς να τιμωρείται, εκτίμησαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και οι ομόλογοί του από την Ινδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία σε ανακοίνωσή τους έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Νέο Δελχί.

 

Η λεγόμενη ομάδα Quad επεσήμανε επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία είναι «απαράδεκτη».

«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ό,τι κάνει στην Ουκρανία χωρίς να τιμωρείται, τότε αυτό στέλνει ένα μήνυμα προς τους επίδοξους επιτιθέμενους παντού ότι ίσως να μπορέσουν και αυτοί να γλιτώσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της ομάδας Quad στο περιθώριο συνόδου της G20, που διεξήχθη στο Νέο Δελχί και στη διάρκεια της οποίας υπουργοί διαφώνησαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στη G20 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη της Ομάδας των 20 να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της ομάδας Quad επέκριναν εμμέσως και την Κίνα, καταγγέλλοντας τις ενέργειες που οξύνουν την ένταση στη Νότια Σινική θάλασσα και τη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων εδαφών στην περιοχή.

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει την Quad κατασκεύασμα του Ψυχρού Πολέμου και κλίκα «που στοχοθετεί άλλες χώρες».