ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: 3,7 εκατ. παιδιά στη Σύρια αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από τον σεισμό

Unicef: 3,7 εκατ. παιδιά στη Σύρια αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από τον σεισμό
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό AP Photo

Το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) προειδοποίησε χτες Πέμπτη ότι 3,7 εκατομμύρια παιδιά στις πληγείσες περιοχές στη Συρία αντιμετωπίζουν πολλούς αυξανόμενους και δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

«Τα παιδιά της Συρίας έχουν ήδη βιώσει απερίγραπτη φρίκη και απογοήτευση», είπε η Κάθριν Ράσελ, η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, σε δήλωση μετά από διήμερη επίσκεψη στη Συρία.

Τα 3,7 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία αντιμετωπίζουν «πολλούς αυξανόμενους και δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους», σύμφωνα με την οργάνωση.

Ακόμη σύμφωνα με την Ράσελ , ο ψυχολογικός αντίκτυπος των σεισμών στα παιδιά, ο αυξανόμενος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται από την επαφή και το νερό σε εκτοπισμένες οικογένειες και η έλλειψη πρόσβασης των πιο ευάλωτων οικογενειών σε βασικές υπηρεσίες λόγω 12 ετών συγκρούσεων αποτελούν κίνδυνος δημιουργίας συνεχών και επιδεινούμενων καταστροφών για τα επηρεαζόμενα παιδιά.

«Μόνο η παροχή άμεσης ανακούφισης δεν αρκεί», «παρέχοντας βασικές υπηρεσίες, όπως ασφαλές νερό, υγειονομική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ανακάμψουν από τις φρικτές εμπειρίες που έχουν περάσει, ώστε να αρχίσουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους».

Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε μεγάλες περιοχές των επαρχιών Χαλεπίου (βόρεια), Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), Χάμα (κέντρο), Λαττάκεια και Ταρτούς (δυτικά), διπλασιάζοντας τις τραγωδίες ενός λαού που υποφέρει για σχεδόν 12 χρόνια από καταστροφική σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές .Ο μισός πληθυσμός έχει εκτοπιστεί εντός και εκτός της χώρας.

Η UNICEF είχε προηγουμένως εντοπίσει μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων «την παροχή πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες υγιεινής που είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών», όπως η χολέρα, η οποία εξαπλώνεται στη Συρία από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία επλήγησαν από τον σεισμό. Αρκετά σχολεία στις πληγείσες περιοχές έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για κατοίκους των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τον σεισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ