ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σε απεργιακό κλοιό πολλά κρατίδια - Παραλύουν οι μεταφορές

Γερμανία: Σε απεργιακό κλοιό πολλά κρατίδια - Παραλύουν οι μεταφορές
Το εργατικό συνδικάτο Verdi κάλεσε το προσωπικό να απεργήσει για να αυξήσει την πίεση στις δημοτικές αρχές AP/Michael Probst (αρχείου)

Απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν σήμερα τις δημόσιες μεταφορές σε γερμανικά κρατίδια αφού δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί μέσω συνομιλιών μια μισθολογική διένεξη.

Το εργατικό συνδικάτο Verdi κάλεσε το προσωπικό να απεργήσει για να αυξήσει την πίεση στις δημοτικές αρχές, που είναι οι εργοδότες του, στη συνεχιζόμενη διένεξη σχετικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σχεδόν όλα τα τρένα και τα λεωφορεία παρέμειναν σήμερα στους σταθμούς και τα αμαξοστάσια.

Το Verdi εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή κατά την έναρξη της κινητοποίησης.

«Όλοι συμμετέχουν», δήλωσε ο Ράινερ Γκάις του γραφείου του Verdi για την εν λόγω περιφέρεια. Στη Στουτγάρδη ωστόσο οι αμαξοστοιχίες του προαστιακού εξακολουθούσαν τα δρομολόγιά τους παρά την απεργία, καθώς τις διαχειρίζεται η εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία, η Deutsche Bahn, και όχι το τοπικό συμβούλιο.

Στο μεταξύ απεργίες πραγματοποιούνται επίσης στη Σαξονία, την Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, την Κάτω Σαξονία, τη Βρέμη και τη Ρηνανία-Παλατινάτο. Οι διαπραγματεύσεις για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν δύσκολες από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το Verdi και το συνδικάτο dbb των δημόσιων υπαλλήλων ζητούν αύξηση μισθών κατά 10,5% ή κατά τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα. Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία.

Οι απεργίες πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα που είναι προγραμματισμένες διαδηλώσεις από τους ακτιβιστές για το κλίμα στο πλαίσιο της κινητοποίησης Fridays for Future (Παρασκευές για το Μέλλον).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ