ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές ανακάλυψαν «θησαυρό» με μπαχαρικά 500 ετών σε ναυάγιο στη Σουηδία

Ερευνητές ανακάλυψαν «θησαυρό» με μπαχαρικά 500 ετών σε ναυάγιο στη Σουηδία
Το Gribshunden, ήταν ένα βασιλικό πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά των σουηδικών ακτών πριν από 500 χρόνια, και ναυαρχίδα του βασιλιά Χανς της Δανίας και της Νορβηγίας Unsplash

Σεντούκι με «θησαυρό» ανακάλυψαν ερευνητές στο ναυάγιο του Gribshunden, καθώς βρήκαν καλοδιατηρημένα μπαχαρικά 500 ετών, ανάμεσά τους σαφράν, τζίντζερ (πιπερόριζα) και κόκκους μαύρου πιπεριού.

Το Gribshunden, ήταν ένα βασιλικό πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά των σουηδικών ακτών πριν από 500 χρόνια, και ναυαρχίδα του βασιλιά Χανς της Δανίας και της Νορβηγίας.

Το 1495 τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Ρόνμπι, την ώρα που ο μονάρχης είχε αποβιβαστεί προκειμένου να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από δύτες τη δεκαετία του 1960, αλλά ερευνήθηκε σχολαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες καταδύσεις είχαν φέρει στην επιφάνεια εντυπωσιακά εκθέματα. Η αποστολή της ομάδας του Μπρένταν Φόλι, αρχαιολόγου/ερευνητή από το πανεπιστήμιο Λουντ, βρήκε όμως κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην περιοχή του ναυαγίου: καλοδιατηρημένα μπαχαρικά.

«Δεν θα μπορούσαν να είχαν διατηρηθεί τόσο καλά οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζει ο Φόλι, εξηγώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας (χαμηλή αλατότητα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και θερμοκρασίας).

Τα μπαχαρικά εκείνη την εποχή ήταν είδη πολυτελείας, αφού μόνο οι εύποροι μπορούσαν να τα αποκτήσουν από αγορές εκτός Ευρώπης.

«Είναι η πρώτη φορά που σε αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνεται σαφράν. Επομένως, είναι κάτι μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο» λέει ο ερευνητής Μίκαελ Λάρσον από το πανεπιστήμιο Λουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ