ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα κάνει η Κολομβία με τους 130 «ιπποπόταμους κοκαΐνης» του Εσκομπάρ

Τι θα κάνει η Κολομβία με τους 130 «ιπποπόταμους κοκαΐνης» του Εσκομπάρ
Ο Εσκομπάρ είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του 1980 μια συλλογή εξωτικών ζώων -ανάμεσά τους έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους- στο ράντσο του στο Hacienda Napoles (AP Photo/Fernando Vergara, File)

Η Κολομβία σχεδιάζει να μεταφέρει δεκάδες από τους αποκαλούμενους «ιπποπόταμους κοκαΐνης» του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, στην Ινδία και το Μεξικό.

Ο Εσκομπάρ είχε συγκεντρώσει τη δεκαετία του 1980 μια συλλογή εξωτικών ζώων -ανάμεσά τους έναν αρσενικό και τρεις θηλυκούς ιπποπόταμους- στο ράντσο του, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν. Μετά το θάνατό του το 1993, οι αρχές μετέφεραν τα περισσότερα από τα άλλα ζώα, αλλά όχι τους ιπποπόταμους – επειδή ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν.

Σήμερα υπάρχουν μεταξύ 130 και 160 ιπποπόταμοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, και έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα από το πρώην ράντσο του Εσκομπάρ στο Hacienda Napoles.

Έκτοτε άρχισαν να αναπαράγονται γρήγορα και να επεκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Μαγκνταλένα, και τώρα αποτελούν περιβαλλοντική πρόκληση και ανησυχούν τους γύρω κατοίκους, λένε οι αρχές.

Μια μελέτη στο περιοδικό Nature προειδοποίησε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να φτάσει τους 1.500 μέσα σε δύο δεκαετίες.

Ενώ οι «ιπποπόταμοι κοκαΐνης» δεν είναι εγγενείς στην Κολομβία, το έδαφός της θεωρείται ευνοϊκό για την αναπαραγωγή τους, καθώς διαθέτει ρηχές πηγές νερού και μεγάλη συγκέντρωση τροφής.

Προηγουμένως, οι αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν τον πληθυσμό τους προχωρώντας σε ευνουχισμούς και κάνοντάς τους «ενέσεις» με αντισυλληπτικά βέλη, χωρίς, ωστόσο, οι κινήσεις αυτές να έχουν μεγάλη επιτυχία.

Τώρα υπάρχει ένα σχέδιο μεταφοράς 70 εξ αυτών σε φυσικά καταφύγια στην Ινδία και το Μεξικό, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Αντιόχεια, όπου βρίσκεται η Hacienda Napoles, σε ένα Tweet.

Γιατί επιλέχθηκαν η Ινδία και το Μεξικό

Ο τεχνικός όρος αυτής της επιχείρησης είναι «μετατόπιση», εξήγησε ο κυβερνήτης Ανίμπαλ Γκαβίρια σε συνέντευξή του στο κολομβιανό μέσο Blu Radio, καθώς θα περιλάμβανε τη μετακίνηση των ιπποπόταμων από μια χώρα που δεν ήταν ο εγγενής βιότοπός τους σε μια άλλη που δεν ήταν επίσης ο φυσικός τους βιότοπος.

Ο στόχος ήταν «να τα μεταφέρουμε σε χώρες όπου αυτά τα καταφύγια έχουν την ικανότητα να τα δεχτούν και να τα (στεγάσουν) σωστά και να ελέγξουν την αναπαραγωγή τους», είπε ο Γκαβίρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποστολή των ιπποπόταμων πίσω στην πατρίδα τους την Αφρική «δεν επιτρεπόταν».

Η αποστολή των ιπποπόταμων πίσω στην Αφρική ενείχε το ρίσκο να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, τόσο για τους ίδιους τους ιπποπόταμους όσο και για το τοπικό οικοσύστημα, εξήγησε στο CNNi η María Ángela Echeverry, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Javeriana.

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των ιπποπόταμων στην Κολομβία, οι αρχές ελπίζουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον υπόλοιπο πληθυσμό, αναγνωρίζοντάς του ως δυνητικό τουριστικό αξιοθέατο.

Μέχρι σήμερα, η Κολομβία δεν ήταν σε θέση να λύσει ένα πρόβλημα που – σύμφωνα με τα λόγια του Γκαβίρια – «βγήκε εκτός ελέγχου».

Οι ιπποπόταμοι θα πετάξουν σε ειδικά κατασκευασμένα κουτιά και δεν θα τους ναρκώσουν αρχικά, είπε ο Γκαβίρια, προσθέτοντας πως η «καταστολή έκτακτης ανάγκης» είναι δυνατή εάν υπάρξει πρόβλημα σε κάποιο από τα ζώα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η μετατόπιση θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, εάν επισπευσθούν οι απαραίτητες άδειες, ειδικά από το Κολομβιανό Γεωργικό Ινστιτούτο.

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Σκούρα

Colombia plans to send 70 ‘cocaine hippos’ to India and Mexico By Ángela Reyes Haczek, CNNE, and Kathleen Magramo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ