ΚΟΣΜΟΣ

«Να σβηστεί από τον χάρτη»: Σάλος με δήλωση υπουργού του Νετανιάχου

«Να σβηστεί από τον χάρτη»: Σάλος με δήλωση υπουργού του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι είναι ο ίδιος -και όχι κυβερνητικοί εταίροι όπως ο Σμότριτς- που αποφασίζει για την ισραηλινή διπλωματία AP/Mahmoud Illean

Να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή προσπάθησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με τη δήλωση ακροδεξιού μέλους του υπουργικού του συμβουλίου που τάχθηκε υπέρ της ιδέας να «σβηστεί» από τον χάρτη ένα παλαιστινιακό χωριό, λέγοντας ότι τα σχόλιά του ήταν «ανάρμοστα».

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως πιστεύει ότι «η Χουάρα πρέπει να σβηστεί» από τον χάρτη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα σχόλια «ανεύθυνα» και «αποκρουστικά» και δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να τα απορρίψει και να τα αποποιηθεί.

Με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να εικάζουν ότι ο Σμότριτς, που αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να συναντήσει την περιφρόνηση της αμερικανικής κυβέρνησης περιπλέκοντας τις σχέσεις της με την κυβέρνηση Νετανιάχου, ο υπουργός ανακάλεσε χθες, χωρίς όμως να ζητά συγγνώμη. «Όντας ταραγμένος, δεν εκφράστηκα σωστά», δήλωσε ο Σμότριτς στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 15.

Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να μην κάνει δεκτό τον Σμότριτς. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι είναι ο ίδιος -και όχι κυβερνητικοί εταίροι όπως ο Σμότριτς- που αποφασίζει για την ισραηλινή διπλωματία.

«Είναι σημαντικό για όλους εμάς να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τους τόνους στις δηλώσεις, να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία», έγραψε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του σήμερα στο Twiiter, ευχαριστώντας τον Σμότριτς «που ξεκαθάρισε ότι η διατύπωσή του… ήταν ανάρμοστη».

«Ακόμα περιμένω να ακούσω την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάζει τη δολοφονία των αδελφών Γιανίβ» πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Και το Ισραήλ περιμένει η διεθνής κοινότητα να επιμείνει η Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει εκείνη την επίθεση. Όχι μόνο δεν το έχει κάνει, αλλά συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στην ανεξέλεγκτη πρόκληση της Παλαιστινιακής Αρχής».

Οι αδελφοί Γιάνιβ, δύο Ισραηλινοί έποικοι, έπεσαν νεκροί από πυρά Παλαιστίνιου στη Χουάρα, νότια της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Κατόπιν, Ισραηλινοί έποικοι έκαναν επιδρομή στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση αυτή, τραυματίζοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους και βάζοντας φωτιά σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα.

Τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι, ένοπλοι και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Δεκατρείς Ισραηλινοί και μια Ουκρανή σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ