ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανείς εικόνες στη Γεωργία: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στο κοινοβούλιο

Πρωτοφανείς εικόνες στη Γεωργία: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στο κοινοβούλιο
Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου έδειξαν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών Screen grab/Youtube/The Independent

Βουλευτές στη Γεωργία συνεπλάκησαν καθώς κοινοβουλευτική επιτροπή συζητούσε έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένων πρακτόρων», ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές του έχει διαμορφωθεί κατά τα πρότυπα της δρακόντειας νομοθεσίας που ισχύει στη γειτονική Ρωσία.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, τη γεωργιανή πρωτεύουσα, έδειξαν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενιαίο Εθνικό Κίνημα, που εναντιώνεται στον νόμο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει επίσης να περάσει και από άλλα στάδια έγκρισης προτού καταστεί νόμος.

Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως "ξένοι πράκτορες" και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Ο Ιρακλί Παβλενισβίλι, ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα και πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Η ρωσική νομοθεσία που προτείνεται τώρα στο κοινοβούλιο είναι αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της Γεωργίας, είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες».

«Το σύνολο της διεθνούς και της γεωργιανής κοινότητας συμφωνεί για το θέμα αυτό.»

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο OC-Media, ο Ιρακλί Μπεράια, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, αποκάλεσε τους αντιτιθέμενους στον νόμο «κατασκόπους». Το κόμμα λέει πως παραμένει δεσμευμένο στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια μέρα.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο.

Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ