ΚΟΣΜΟΣ

Ματαρέλα για ναυάγιο Ιταλίας: «Η λύπη να μετατραπεί σε συγκεκριμένες επιλογές από την ΕΕ»

Ματαρέλα για ναυάγιο Ιταλίας: «Η λύπη να μετατραπεί σε συγκεκριμένες επιλογές από την ΕΕ»
Όσα είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της περιοχής Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας AP/Valeria Ferraro

Στο ναυάγιο που σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου κοντά στις ακτές της Καλαβρίας, με απολογισμό εβδομήντα έναν νεκρούς και ανεξακρίβωτο αριθμό αγνοουμένων, αναφέρθηκε ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ανέφερε πως «μετά το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα μπροστά από τις ακτές της Καλαβρίας, η λύπη πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένες επιλογές, με επιχειρησιακό χαρακτήρα, από μέρους όλων, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αυτή είναι η πραγματική απάντηση», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Πρόκειται για τραγωδία που συγκίνησε ολόκληρη την χώρα μας. Μας ξανάρθαν στο νου όλα όσα έκανε η Ιταλία μας πριν από δυο χρόνια, στο Αφγανιστάν, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν. Μεταφέραμε στην Ιταλία όλους τους πολίτες που είχαν συνεργαστεί μαζί μας, δεν ξεχάσαμε κανέναν», τόνισε ο Ματαρέλα.

«Θυμόμαστε όλοι τις εικόνες των οικογενειών που στο αεροδρόμιο ζητούσαν, ικετεύοντας, να μπουν σε ένα αεροπλάνο. Μας κάνουν να καταλάβουμε για ποιο λόγο ολόκληρες οικογένειες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος», κατέληξε ο Ιταλός πρόεδρος.

Την ερχόμενη Πέμπτη, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μελόνι πρόκειται να συνεδριάσει στο Κούτρο της Καλαβρίας. Στο σημείο, δηλαδή, όπου μεταφέρθηκαν οι ογδόντα διασωθέντες του ναυαγίου και οι σωροί των εβδομήντα ενός νεκρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ