ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για εκτέλεση αιχμαλώτου πολέμου από Ρώσους, ζητά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Έρευνα για εκτέλεση αιχμαλώτου πολέμου από Ρώσους, ζητά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών
Πολλοί αξιωματούχοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη AP/LIBKOS

υπουργός Εξωτερικών της ΟυκρανίαςΝτμίτρο Κουλέμπα, ζητά  να διεξαχθεί έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως ένας Ουκρανό αιχμάλωτος πολέμου, εκτελέστηκε από Ρώσους στρατιώτες.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως υπάρχει βίντεο που, όπως λέει, δείχνει την εκτέλεση.

«Φρικτό βίντεο όπου ένας αφοπλισμένος Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου εκτελείται από τις ρωσικές δυνάμεις απλώς και μόνο επειδή είπε «Δόξα στην Ουκρανία». Άλλη μια απόδειξη ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια γενοκτονία», σχολίασε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Επιβάλλεται ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του ΔΠΔ, να ξεκινήσει αμέσως έρευνας για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα αναφερόταν σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφορεί σήμερα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει έναν στρατιώτη, όρθιο σε ένα χαράκωμα, να καπνίζει ένα τσιγάρο και να εκτελείται με αυτόματο όπλο αφού λέει τη φράση «Δόξα στην Ουκρανία».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή το πού και πότε βιντεοσκοπήθηκε αυτή η σκηνή, ούτε εάν δείχνει, όπως λένε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, έναν Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου.

Η φράση «Δόξα στην Ουκρανία» έχει γίνει viral σήμερα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία. Πολλοί αξιωματούχοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ