ΚΟΣΜΟΣ

Κυριαρχία της «πυρηνικής τριάδας» και διάσπαση του ΝΑΤΟ ονειρευόταν ο Πούτιν

Κυριαρχία της «πυρηνικής τριάδας» και διάσπαση του ΝΑΤΟ ονειρευόταν ο Πούτιν
Ο Πούτιν πίστευε πως οι χώρες της Δύσης θα ήταν τόσο τρομοκρατημένες που θα απηύθυναν «ξεχωριστές εκκλήσεις προς τη Ρωσία» Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήλπιζε ότι η εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση και θα οδηγούσε στην κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όπως προκύπτει από έγγραφα που διέρρευσαν από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), σύμφωνα με δημομοσίευμα του euractiv.com.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από μια πηγή γνωστή ως Wind of Change και φέρεται να εστάλησαν στον Ρώσο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, ανέφερε η Sun.

Ο Πούτιν φανταζόταν ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα εκδιδόταν τελεσίγραφο στη Δύση για να αποδεχθεί την κατοχή της χώρας από τη Ρωσία και ότι θα κηρυσσόταν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Μετά από αυτό, η «πυρηνική τριάδα» της Ρωσίας ξηράς, αέρα και υποβρυχίως «θα ενεργοποιούνταν», οδηγώντας στην «αποχώρηση αρκετών χωρών από το ΝΑΤΟ» και ενδεχομένως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι πολλές δυτικές χώρες θα ήταν τόσο τρομοκρατημένες που θα αποδέχονταν ακόμη και ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής.

Όλα αυτά όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του euractiv.com θα προκαλούσαν μια «θεμελιώδη κατάρρευση της Δύσης μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει δοθεί (από τον Πούτιν) μετά την έκδοση του τελεσίγραφου». Ο Πούτιν ανέμενε ότι οι δυτικές χώρες θα εξέδιδαν «ξεχωριστές εκκλήσεις προς τη Ρωσία ότι δεν διεξάγουν εκείνες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας και δεν συμμετέχουν στον πιθανό πόλεμο».

Στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία θα έχει ανακτήσει ισχύ συγκρίσιμη με εκείνη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναλάβει τον πολιτικό έλεγχο πολλών χωρών που αποτελούσαν μέρος της ΕΣΣΔ, ενώ το ΝΑΤΟ ως ολοκληρωμένη δομή θα πάψει να υφίσταται.

«Είναι αρκετά πιθανό» ο Πούτιν να είχε τέτοια σχέδια πριν ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κιρ Τζάιλς, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο think-tank Εξωτερικής Πολιτικής Chatham House, τον οποίο επικαλείται η Sun.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία αιφνιδίασε τόσους πολλούς στη Δύση ήταν επειδή δεν έβγαζε κανένα νόημα – εκτός αν βρισκόσουν μέσα στο μυαλό του Πούτιν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ