ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ απέσυρε τις κυρώσεις εις βάρος της μητέρας του Πριγκόζιν - Τι απαντά ο ίδιος

Η ΕΕ απέσυρε τις κυρώσεις εις βάρος της μητέρας του Πριγκόζιν - Τι απαντά ο ίδιος
Όπως και στο γιος της, στην Βιολέτα Πριγκόζινα είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ και είχαν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της από τον Φεβρουάριο του 2022 AP/Alexander Zemlianichenko

Ο επικεφαλής της ρωσικής, μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, χαρακτήρισε σήμερα «δικαιολογημένες» τις κυρώσεις που του έχει επιβάλει εδώ και πολλούς μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ρόλο που διαδραματίζει στον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της ηλικιωμένης μητέρας του.

«Όσον αφορά την αμφισβήτηση των κυρώσεων σε βάρος μου και σε βάρος της Βάγκνερ, δεν πρόειται να τις αμφισβητήσω και πιστεύω ότι αυτήν την περίοδο είναι πλήρως δικαιολογημένες», σχολίασε, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της εταιρείας του, την Concord.

«Δυστυχώς, είμαι σε επαγγελματικό ταξίδι στο Ντονμπάς», πρόσθεσε ο 61χρονος Πριγκόζιν, εξηγώντας ότι η μητέρα του προσέφυγε με δική της πρωτοβουλία εναντίον της απόφασης της ΕΕ.

Όπως και ο γιος της, στην Βιολέτα Πριγκόζινα, 83 ετών, είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ και είχαν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της από τον Φεβρουάριο του 2022. Το Συμβούλιο της ΕΕ ανέφερε μάλιστα ότι ήταν «ιδιοκτήτρια της Concord Management and Consulting LLC, που ανήκει στον όμιλο Concord», τον οποίο ίδρυσε ο γιος της.

Σύμφωνα ωστόσο με το Δικαστήριο της ΕΕ, αποδείχθηκε ότι η Πριγκόζινα έπαψε να εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας αυτής από το 2017. Το γεγονός ότι είναι συγγενής του Πριγκόζιν «δεν αρκεί» για να δικαιολογήσει την συμπερίληψή της στη μαύρη λίστα και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι φέρει ευθύνη για τις πράξεις του γιου της.

Η ακύρωση των μέτρων σε βάρος της Πριγκόζινα ήταν η πρώτη απόφαση που ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε 1.7000 πρόσωπα και οντότητες με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πάντως ότι ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου αφορά μόνο τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 2022 και ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ η απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου για την ανανέωσή τους. Ισχύουν κατά συνέπεια η απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Πριγκόζινα, αν και οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την απόφαση και τις συνέπειές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ