ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους χιλιάδες Ισραηλινές διαμαρτυρόμενες για το σχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης

Στους δρόμους χιλιάδες Ισραηλινές διαμαρτυρόμενες για το σχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης
Ομάδες γυναικών συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες με τις διαδηλώτριες να είναι ντυμένες στα κόκκινα AP/Oded Balilty

Χιλιάδες Ισραηλινές για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σχημάτισαν σήμερα ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που θα περιορίσει δραστικά τις εξουσίες των δικαστηρίων, την οποία προωθεί η δεξιά κυβέρνηση.

Πολίτες από πολλούς τομείς της ισραηλινής κοινωνίας συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κατά του σχεδίου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να περιορίσει την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει αποφάσεις κατά της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, δίνοντας παράλληλα στους νομοθέτες καθοριστικές εξουσίες στον διορισμό των δικαστών.

Ομάδες γυναικών συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, με τις διαδηλώτριες να είναι ντυμένες στα κόκκινα και να πραγματοποιούν πορεία στον δημοφιλή παραλιακό δρόμο του Τελ Αβίβ, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «δημοκρατία».

Οι διαδηλώτριες στις προηγούμενες κινητοποιήσεις των γυναικών φορούσαν κόκκινους μανδύες και λευκό κάλυμμα στο κεφάλι, μιμούμενες το δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ και το μυθιστόρημα «Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλης» που απεικονίζει μια δυστοπική πραγματικότητα όπου ένα βάναυσο υπερθρησκευτικό καθεστώς αφαιρεί από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους.

«Υποτίθεται ότι είναι μια μέρα χαράς που γιορτάζουμε τα δικαιώματά μας, αλλά τώρα πρέπει να διαδηλώσουμε ξανά», είπε η διαδηλώτρια Μοράν Κάτζενσταϊν στο Reuters σε μια κινητοποίηση στην Ιερουσαλήμ. «Όλοι φοράμε κόκκινα και δείχνουμε ότι τραβάμε μια κόκκινη γραμμή και ότι δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να βλάψει τα δικαιώματά μας».

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «η υπονόμευση των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν είναι στις προθέσεις μας" και "αγώνας γυναικών», οι διαδηλώτριες διαμαρτύρονταν κατά της νομοθεσίας που πρότεινε ο Νετανιάχου με τους δεξιούς και θρησκευτικούς συμμάχους του τον περασμένο μήνα.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μπορεί να επίκειται ένας συμβιβασμός στο σχέδιο αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος της κυβέρνησης αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς είπε στο Reuters κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των γυναικών στο Τελ Αβίβ ότι δεν θα διαπραγματευτούν μέχρι να ακυρωθεί ο νόμος.

«Συμφωνίες μπορεί να επιτευχθούν, συμβιβασμό για τη δημοκρατία δεν μπορούμε να επιτύχουμε», δήλωσε ο Γκαντς. Γυναίκες ντυμένες στα κόκκινα γέμισαν τον δημοφιλή παραλιακό δρόμο του Τελ Αβίβ, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «δημοκρατία».

«Αισθανόμαστε ότι κάθε βήμα αυτής της μεταρρύθμισης θα βλάψει τις γυναίκες και θα τους αφαιρέσει τα δικαιώματά τους», δήλωσε η 'Αντι Αγκάσι-Σαφίρ στο Τελ Αβίβ. «Θα μας στερήσουν όλα τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα που έχουμε καταφέρει έως τώρα, είναι πραγματικά επικίνδυνο και δεν είμαστε διατεθειμένες να το δεχτούμε», πρόσθεσε η Αγκάσι-Σαφίρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ