ΚΟΣΜΟΣ

Κατάσχεση αεροσκάφους του ρωσικού κολοσσού Rosneft από τις ΗΠΑ

Κατάσχεση αεροσκάφους του ρωσικού κολοσσού Rosneft  από τις ΗΠΑ
Το αεροσκάφος εκτέλεσε πτήσεις από ξένες χώρες προς τη Ρωσία τουλάχιστον επτά φορές από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ενέκρινε την κατάσχεση αεροσκάφους Boeing 737-7JU που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό Rosneft της Ρωσίας, μία απόφαση που τεκμηρίωσε επικαλούμενο παραβίαση των περιορισμών στις εξαγωγές αεροσκαφών του τύπου και τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο.

Το αεροσκάφος, που σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης πιστεύεται πως έχει αξία περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτέλεσε πτήσεις από ξένες χώρες προς τη Ρωσία τουλάχιστον επτά φορές από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί, συγκεκριμένα η απαγόρευση να επανεισέρχονται αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη στον ρωσικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος βρισκόταν στις ΗΠΑ για τελευταία φορά το 2014.

Η απόφαση να κατασχεθεί βασίζεται στις «παραβιάσεις» του νόμου περί Μεταρρύθμισης του Ελέγχου των Εξαγωγών (Export Control Reform Act, ECRA) και στις «πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», σημείωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν είναι σαφές το πώς ή το πότε πιστεύουν οι αμερικανικές αρχές πως θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην κατάσχεση του αεροσκάφους, που το υπουργείο πιστεύει πως βρίσκεται, ή ότι εκτελεί πτήσεις από ή προς, τη Ρωσία.

Η Ροσνιέφτ, δημόσια ρωσική επιχείρηση, έχει έδρα τη Μόσχα και επικεφαλής της είναι ο Ιγκόρ Σέτσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ