ΚΟΣΜΟΣ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε η πρόταση για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία
Το νομοθετικό σώμα στη Γαλλία υπερψήφισε το άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά, προκαλώντας αντιδράσεις και διαμαρτυρίες (AP Photo/Bob Edme)

Ψηφίστηκε σήμερα 9 Μαρτίου στη Γαλλία η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 έτη στα 64, καθώς η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν προωθεί την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γεγονός που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα.

Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι», υπερψήφισε το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους έναντι 115 κατά.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί μιας αμφιλεγόμενης τροποποίησης του σχεδίου νόμου.

Μετά την ψηφοφορία αριστεροί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους.

«Το όνομά σας θα μείνει για πάντα συνδεδεμένο με μια μεταρρύθμιση που θα γυρίσει τον χρόνο πίσω κατά σχεδόν 40 χρόνια», είπε στον υπουργό Εργασίας Ολίβιέ Ντισότ η σοσιαλίστρια Μονίκ Λουμπέν.

Τα συνδικάτα έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση πραγματοποιώντας διαδηλώσεις και απεργίες. Χθες Τετάρτη (8/3), πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τον γάλλο πρόεδρο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αλλαγές στις συντάξεις θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Αλλά ο Μακρόν δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα πρέπει να κερδίσει αρκετές δεκάδες συντηρητικούς βουλευτές ή να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές του εξουσίες για να παρακάμψει το κοινοβούλιο.

Η Γαλλία υπολείπεται των περισσότερων ευρωπαίων γειτόνων της, που έχουν αυξήσει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή και παραπάνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ