ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Ταϊλανδέζοι στο νοσοκομείο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Χιλιάδες Ταϊλανδέζοι στο νοσοκομείο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Οι παράγοντες που προκαλούν την ομίχλη ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / NARONG SANGNAK

Στο νοσοκομείο εισήχθησαν περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ταϊλάνδη αυτή την εβδομάδα, λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές την Πέμπτη (9/3).

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Υγείας της χώρας, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης (8/3), από τις αρχές της χρονιάς έχουν νοσήσει πάνω από 1,3 εκατομμύριο πολίτες λόγω της ρύπανσης του αέρα.

Η πρωτεύουσα Μπανγκόκ, με περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, ζει από την αρχή της εβδομάδας μέσα σε πυκνή ομίχλη, η οποία έχει αναγκάσει τον πληθυσμό να φοράει μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ομίχλη

Η τοξική ομίχλη, που καλύπτει τον ορίζοντα, συνδέεται με τις εκπομπές από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες, καθώς και με τους καπνούς από τις εποχικές αγροτικές καύσεις, που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο του έτους.

Υγειονομικός του υπουργείου Δημόσιας Υγείας ζήτησε από τους κατοίκους της Μπανγκόκ να φοράνε μάσκα ΚN95 όταν βγαίνουν έξω.

Τα παιδιά, οι έγκυες και οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να παραμένουν στα σπίτια τους, πρόσθεσε ο Κριανγκράι Ναμθαϊσόνγκ.

Σημειώνεται ότι, 50 περιοχές της Μπανγκόκ την Τετάρτη (8/3) σημείωσαν ποσοστά μικροσωματιδίων (PM 2,5), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Πέμπτης (9/3) στην κεντρική περιοχή Πατχουμουάν, τοπική υπηρεσία παρακολούθησης της ατμοσφαρικής ρύπανσης κατέγραψε 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το τελευταίο 24ωρο. Αυτός ο αριθμός ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 15.

Μέτρα διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Παράλληλα, οι αρχές της Μητροπολιτικής Διοίκησης της Μπανγκόκ (BMA) τοποθέτησαν σημεία ελέγχου των εξατμίσεων των αυτοκινήτων, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Εκβαρούνγιου Αμραπάλα.

Οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί διαθέτουν «δωμάτια χωρίς σκόνη», στα οποία υπάρχουν συσκευές καθαρισμού του αέρα για την προστασία των πιο μικρών, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως, σε προηγούμενη φάση κορύφωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα τέλη Ιανουαρίου, η ΒΜΑ είχε ζητήσει από τους κατοίκους να εργαστούν από τα σπίτια τους, ένα μέτρο που «είναι πάντα στο τραπέζι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ