ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας για τον Σι Τζινπίνγκ

Τρίτη θητεία στην ηγεσία της Κίνας για τον Σι Τζινπίνγκ
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επανεκλογή του πιστοποιεί πως ο Σι είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ AP Photo/Ng Han Guan, File

Τρίτη θητεία στο «τιμόνι» της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ, εξέλιξη που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας από την ίδρυσή της το 1949. 

Ο 69χρονος Τζινπίνγκ, επανεξελέγη ομόφωνα στην προεδρία της Κίνας για ακόμα πέντε χρόνια, μετά από ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο. Η εκλογή του ήταν ομόφωνη και έλαβε 2.952 ψήφους.

Τον περασμένο Οκτώβριο, είχε λάβει το «πράσινο φως» για την παραμονή του στην ηγεσία της χώρας από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στον ασιατικό «γίγαντα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επανεκλογή του πιστοποιεί πως ο Σι είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.

Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ