ΚΟΣΜΟΣ

Αρουραίοι των υπονόμων μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα

Αρουραίοι των υπονόμων μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα
Από τα 79 δείγματα που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 13 αρουραίοι AP Photo/Robert F. Bukaty, File

Ακόμα και οι αρουραίοι που ζουν στους υπονόμους μπορούν να κολλήσουν κορωνοϊό και με τη σειρά τους πιθανώς να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, καταλήγει μια αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, οι αρουραίοι μπορούν να μολυνθούν από όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού.

Οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι είναι περίπου οκτώ εκατομμύρια. Η παρουσία τους είναι έντονη και σε πολλές άλλες πόλεις και αστικές αμερικανικές κοινότητες. Έχουν ουκ ολίγες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

Για τη σχέση των αρουραίων με τον κορωνοϊό είχαν γίνει άλλες δύο μελέτες, μία στην Ευρώπη (Βέλγιο) και μία στην Ασία (Χονγκ Κονγκ), οι οποίες είχαν βρει ενδείξεις ότι οι αρουραίοι είναι δυνατό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Η νέα αμερικανική έρευνα που περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία, επιβεβαιώνει ότι αυτό έχει συμβεί με όλες τις παραλλαγές του ιού και συνεχίζει συνεπώς να ισχύει στην περίπτωση της Όμικρον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χένρι Γουάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, έστησαν παγίδες σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από τους υπονόμους της Νέας Υόρκης. Συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δείγματα από 79 τρωκτικά. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν 13 αρουραίοι (το 16,5% του συνόλου).

«Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στους πληθυσμούς των αρουραίων για μια πιθανή δευτερογενή μετάδοση του κορωνοϊού από τα ζώα αυτά στους ανθρώπους. Γενικά, η έρευνα μας σε αυτό το πεδίο δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες των ανθρώπων και είναι σημαντικό να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο δρ Γουάν. «Πρέπει να παρακολουθούμε τον κορωνοϊό στους αρουραίους για να δούμε αν ο ιός κυκλοφορεί και εξελίσσεται σε νέα στελέχη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ