ΚΟΣΜΟΣ

Το κορίτσι που έκανε τον Ντέιβιντ Κάμερον να χάσει τη μιλιά του

Το κορίτσι που έκανε τον Ντέιβιντ Κάμερον να χάσει τη μιλιά του
Twitter

Ακόμη και αυτοί που δεν συμμερίστηκαν τη φρασεολογία της, συμφώνησαν με τα λεγόμενά της: Κατά τη διάρκεια ζωντανής συζήτησης στο Facebook για λογαριασμό του BuzzFeed UK με θέμα την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γιασμίν δε μάσησε τα λόγια της. 

 

Χωρίς ίχνος αυτολογοκρισίας, είπε σε ζωντανή σύνδεση ό,τι ακριβώς σκεφτόταν. Ακόμα κι αν αυτό απαιτούσε σκληρούς χαρακτηρισμούς αλλά και τη χρήση μίας πολιτικώς μη ορθής λέξης, της περιβόητης «f –word» –που τόσο πολύ μισούν να ακούν ακόμη κι όσοι κατά κόρον χρησιμοποιούν...

«Ψηφίζω υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με εσάς. Σιχαίνομαι τους Τόρις. Το μόνο που θέλω να πω είναι πως γ....ε κάθε αναθεματισμένο πράγμα σ’αυτή τη χώρα. Διαλύσατε την παιδεία, τους ανθρώπους με αναπηρία, τις ευπαθείς ομάδες...», είπε η Γιασμίν, εν μέσω πνιχτών... χαχάνων της ομήγυρης και κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό «ανέντιμο Ντέιβ».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, συναισθανόμενος τον κίνδυνο μιας αυθόρμητης απάντησης σε ζωντανή μετάδοση, εμφανώς αμήχανος, ξεροκατάπιε και θωρακίστηκε πίσω απ’την ασφάλεια μιας... διπλωματικής απόκρισης: «Το πιο ωραίο σ’αυτόν το δημόσιο διάλογο είναι πως μπορείς να έχεις μία εκρηκτική διαφωνία με κάποιον για την πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία ή την παιδεία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως, το αν μείνουμε ή φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει αυτά τα ζητήματα...»

Πάντως, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Independent, καταδεικνύει διαφορά δέκα μονάδων υπέρ του Brexit.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση – που διεξήχθη διαδικτυακώς από το ινστιτούτο ORB, σε δείγμα 2.000 προσώπων, το διήμερο 8-9 Ιουνίου – το 55% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 45% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Για την ιστορία, μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης, η στερλίνα έχασε πάνω από μισό σεντ σε σχέση με το δολάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ