ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλός αξιωματικός καταδικάσθηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ιταλός αξιωματικός καταδικάσθηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Κρίθηκε ένοχος από στρατοδικείο με την κατηγορία ότι πουλούσε απόρρητα έγγραφα σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη AP Photo/Interpol

Σε 30 χρόνια φυλάκισης καταδικάσθηκε Ιταλός αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Ο ηλικίας 58 ετών Βάλτερ Μπιότ, πλοίαρχος φρεγάτας και πατέρας τεσσάρων παιδιών, από την επαρχία της Ρώμης Πομέτσια κρίθηκε ένοχος από στρατοδικείο με την κατηγορία ότι πουλούσε απόρρητα έγγραφα σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στην Ρώμη.

Οι δικαστές αναγνώρισαν ελαφρυντικές περιστάσεις στην υπόθεση.

Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς στη Ρώμη ζήτησαν χθες το βράδυ να επιβληθεί στον Μπιότ, ο οποίος κατηγορείται για πώληση διαβαθμισμένων εγγράφων σε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας τον Μάρτιο του 2021, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο Μπιότ χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο για να φωτογραφίσει σειρά εγγράφων, εικόνες και στιγμιότυπα οθόνης σε υπολογιστή.

«Ορισμένα από τα 19 έγγραφα που φωτογράφισε ο Μπιότ ήταν απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και ένα ήταν άκρως απόρρητο. Ο Μπιότ εμπορεύονταν απόρρητα έγγραφα και επέδειξε υψηλό βαθμό προδοσίας και ικανότητα στην εγκληματικότητα», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ισχυρίσθηκε ότι ο Μπιότ ενδέχεται να πούλησε απόρρητα έγγραφα και σε άλλες περιπτώσεις. Η Ιταλία είχε απελάσει δύο αξιωματούχους της ρωσικής πρεσβείας το 2021 σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ