ΚΟΣΜΟΣ

«Νέα αρχή» για Σούνακ και Μακρόν μετά τις διαφωνίες που είχαν για το Brexit

«Νέα αρχή» για Σούνακ και Μακρόν μετά τις διαφωνίες που είχαν για το Brexit
Σούνακ και Μακρόν συμφώνησαν για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και μια νέα συμφωνία στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς AP/Kin Cheung

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα, στο τέλος συνάντησης κορυφής που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Παρίσι, «μια νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις έπειτα από χρόνια διαφωνιών μετά το Brexit.

«Είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και η Γαλλία θα οδηγήσουν τη συνεργασία τους σε πρωτοφανές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και μιας νέας συμφωνίας στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

«Εάν είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας είχε τις προσκλήσεις της τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της συνάντησης κορυφής. «Σήμερα έχουν φθάσει τη συνεργασία σε πρωτοφανές επίπεδο».

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Γαλλία. «Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλο-βρετανικής συνάντησης κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ