ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι τίμησε τον «ήρωα της Ουκρανίας» που σκοτώθηκε στο Μπαχμούτ

Ο Ζελένσκι τίμησε τον «ήρωα της Ουκρανίας» που σκοτώθηκε στο Μπαχμούτ
Ο Κοτσιουμπάιλο πήρε τα όπλα το 2014 για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία AP Photo/Efrem Lukatsky

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αποχαιρέτισαν σήμερα στο Κίεβο τον «Ντα Βίντσι», έναν ήρωα πολέμου που σκοτώθηκε από τους Ρώσους στη μάχη για την Μπαχμούτ, το πιο «καυτό» σημείο του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν εμφανίστηκαν επίσης, αιφνιδιαστικά, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τον Ντμίτρο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο, έναν εθελοντή 27 ετών, ο οποίος διοικούσε το τάγμα των «Λύκων του Νταβίντσι».

Ο Κοτσιουμπάιλο πήρε τα όπλα το 2014 για να πολεμήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε τον θάνατό του την Τρίτη.

Ο Ντμίτρο «Ντα Βίντσι» Κοτσιουμπάιλο ήταν ο νεότερος μαχητής που τιμήθηκε από τον Ζελένσκι, τον Δεκέμβριο του 2021, με το παράσημο του ήρωα της Ουκρανίας, την υψηλότερη διάκριση της χώρας.

Παρών στην πλατεία, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, γονάτισε κοντά στο φέρετρο.

«Ο δρόμος προς τη νίκη μας είναι πολύ δύσκολος. Και το τίμημα της νίκης είναι η ζωή των πολεμιστών μας, των καλύτερων Ουκρανών πολιτών που υπερασπίστηκαν τη χώρα με τα όπλα ανά χείρας. Να είσαι βέβαιος ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο να εκδικηθούμε (τον θάνατό σου), σίγουρα θα νικήσουμε. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλε μου», είπε ο Ζαλούζνι.

Πολλοί άνθρωποι, κρατώντας λουλούδια και ουκρανικές σημαίες, κατέβηκαν μέχρι την Πλατεία Μαϊντάν. Κάποιοι έκλαιγαν περνώντας μπροστά από το ανοιχτό φέρετρο.

«Αισθανόμαστε τεράστια οδύνη και θλίψη για τους νέους άνδρες μας που πεθαίνουν», είπε η Λιουντμίλα, μια συνταξιούχος που κρατούσε ένα μπουκέτο τουλίπες. «Δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά σέβομαι όσα έκανε για τη χώρα. Είμαι υπερήφανος που ανήκω σε μια χώρα με πολίτες όπως αυτός», είπε ο Βαλεντίν Ντεμενιούκ, ένας φοιτητής νομικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ