ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο Λι Τσιανγκ είναι ο νέος πρωθυπουργός

Κίνα: Ο Λι Τσιανγκ είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Λι Τσιανγκ ήταν ο προσωπάρχης του Σι Τζινπίνγκ από το 2004 ως το 2007 AP Photo

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ονόμασε τον Λι Τσιανγκ, 63 ετών, επόμενο πρωθυπουργό της Κίνας, κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, που σημαίνει ότι ο πιστός του σύμμαχος θα αναλάβει κυρίως τη διαχείριση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο κ. Λι, ο πρώην επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη —τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας—, θα αντικαταστήσει τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα αποσυρθεί έπειτα από δυο πενταετείς θητείες όταν αποπερατωθούν οι ετήσιες εργασίες του κοινοβουλίου, μεθαύριο Δευτέρα.

Ο Λι Τσιανγκ ήταν ο προσωπάρχης του Σι Τζινπίνγκ από το 2004 ως το 2007, όταν ο σημερινός αρχηγός του κράτους ήταν ακόμα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΚ στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά).

Ήταν σαφές πως όδευε να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας από τον Οκτώβριο, όταν το όνομά του ανακοινώθηκε δεύτερο στη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ στο 20ό συνέδριό του.

Ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί ανθρώπους του σε θέσεις-κλειδιά εν μέσω του σημαντικότερου ανασχηματισμού του κυβερνητικού, του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού σε μια δεκαετία. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος και αρχηγός του κράτους εδραιώνει περαιτέρω την εξουσία του, αφού εξελέγη για τρίτη θητεία στην προεδρία, κάτι άνευ προηγουμένου, την Παρασκευή, ενώ αποσύρονται από το προσκήνιο πολιτικοί που θεωρείτο πως επιδίωκαν μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ