ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αθήνα αύριο ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης

Στην Αθήνα αύριο ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόκειται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, την Κυριακή (12/3) κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο κ. Χριστοδουλίδης πρόκειτα να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με την ανώτατη ηγεσία της χώρας τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Το επίσημο πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα αρχίσει στις 13 Μαρτίου στις 10.15 το πρωί με κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις 12:00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιώντας διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού.

Στις 13:30 της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσουν επίσημο γεύμα, που θα παραθέσει η πρόεδρος Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα, στις 17:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα απονέμει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό.

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, ενώ εν συνεχεία έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στις 08.20 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια, στις 9:00 πμ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 09.50 πμ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στις 10.25 πμ με τον ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11:00 πμ με τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο και στις 11.35 πμ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με συνάντηση στις 13:00, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Εκτός από την σύζυγό του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου
του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.