ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ετοιμάζεται να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες

Η Γερμανία ετοιμάζεται να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες
Ο κ. Λίντνερ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών AP Photo/Michael Sohn

Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας αναμένεται να προωθήσει τα επόμενα χρόνια ο υπουργός Οικονομίας της, χώρας Κρίστιαν Λίντνερ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», η οποία θα διατεθεί την Κυριακή (12/3) δηλώνει ανοικτός στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, σπεύδει όμως να προσθέσει πως η αύξηση αυτή αναμένεται να ακολουθήσει στο φόντο μιας δεκαετίας χαμηλών επιτοκίων και αύξησης των εσόδων του δημοσίο, η οποία φτάνει στο τέλος της.

Να σημειωθεί ότι, ο κ. Λίντνερ ανέβαλε την παρουσίαση του αρχικού προσχεδίου του γερμανικού κρατικού προϋπολογισμού την Πέμπτη (9/3), που πρόκειται να φέρει στο φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη (15/3). Μεταξύ των στόχων που τίθενται στο αρχικό αυτό προσχέδιο, συμπεριλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι και το 2027.

Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Βελτ, ο κ. Λίντνερ, ο οποίος ανήκει στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ανέφερε ότι «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2024 δεν χωράει σύγκριση με οποιαδήποτε διαβούλευση για τα δημόσια οικονομικά τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική πια. Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία και πλέον, πρέπει να εφαρμόσουμε σφιχτότερη πολιτική», συμπληρώνει.

Παρόλα αυτά, ο κ. Λίντνερ προσθέτει πως τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών. «Είναι απαραίτητο ο αμυντικός προϋπολογισμός να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», τονίζει.

«Ειδικά αν οι εκροές του ειδικού προγράμματος για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αρκέσουν πλέον για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%», συμπληρώνει, αναφερόμενος στον λόγο των στρατιωτικών δαπανών προς ΑΕΠ που έχει οριστεί ως στόχος από τα κράτη μέλη του NATO.

Ο υπουργός Οικονομίας αποφεύγει πάντως στη συνέντευξη αυτή να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ