ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει το θέμα κατάργησης της αγαμίας των κληρικών ο πάπας Φραγκίσκος

Ανοίγει το θέμα κατάργησης της αγαμίας των κληρικών ο πάπας Φραγκίσκος
«Ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος AP Photo / Domenico Stinellis, File

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του κανόνα της αγαμίας των καθολικών κληρικών, άφησε ο Πάπας Φραγκίσκος, προκαλώντας αίσθηση κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με Αργεντινούς δημοσιογράφους.

 

«Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας, και όχι αιώνια, όπως η χειροτονία ενός των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο πάπας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των χειροτονιών», αλλά είναι της άποψης ότι «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι αν ένας ιερέας δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

«Το Βατικανό ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά είναι μέρος της κουλτούρας του, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος υπαίτιος», είπε ο Φραγκίσκος.

Τόνισε, τέλος, ότι «στο μέλλον η οδός, για το θέμα της αγαμίας των κληρικών, θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση ενός "διπλού κανόνα", όπως συμβαίνει στις Ανατολικές Εκκλησίες», με αναφορά στην αγαμία των επισκόπων και στον έγγαμο βίο των απλών ιερέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ