ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία
«Η επίθεση τραυμάτισε τρεις στρατιώτες και προκάλεσε υλικές ζημιές», ανέφερε στρατιωτική πηγή AP Photo/Omar Sanadiki

Τουλάχιστον δύο Σύροι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής (12/3) από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική και τη δυτική Συρία, ενώ επιπλέον τρεις στρατιώτες είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Ειδικότερα, στρατιωτική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι «περί τις 07:15 (τοπική ώρα· στις 06:15 ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικό πλήγμα, εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον στόχων στις περιφέρειες Ταρτούς και Χάμα».

«Η επίθεση τραυμάτισε τρεις στρατιώτες και προκάλεσε υλικές ζημιές», πρόσθεσε η πηγή, διαβεβαιώνοντας πως συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν ορισμένους από τους πυραύλους.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, έκανε λόγο για πλήγματα εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν και για «κέντρο επιστημονικής έρευνας» στις περιοχές που επλήγησαν. Πρόσθεσε πως δύο μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στην Τεχεράνη σκοτώθηκαν.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δεν παραχώρησε περισσότερες πληροφορίες, ενώ τόνισε σκωπτικά ότι «δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη (7/3) τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους σύριος αξιωματικός, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.

Στις 19 Φεβρουαρίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό, εναντίον συνοικίας όπου έχουν εγκαταστάσεις υπηρεσίες ασφαλείας. Ήταν η πιο πολύνεκρη ισραηλινή επιδρομή στη συριακή πρωτεύουσα αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πολύπαθη Συρία, ενώ ακόμα αναμετράται με τα αποτελέσματα του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου δεν έχει σταματήσει να δέχεται πυρά από το ισραηλινό κράτος.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη κυρίως αεροπορικώς, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του σπανίως επιβεβαιώνει ή τοποθετείται δημόσια τις επιδρομές αυτές, έχει, όμως, διαβεβαιώσει πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ