ΚΟΣΜΟΣ

Δεν παραιτείται ο διευθυντής του BBC μετά την απομάκρυνση του Λίνεκερ

Δεν παραιτείται ο διευθυντής του BBC μετά την απομάκρυνση του Λίνεκερ
Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο διευθυντής του BBC, απάντησε: «Απολύτως όχι» AP Photo/Frank Augstein

Δεν θα παραιτηθεί ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι, όπως δήλωσε αργά το Σάββατο (11/3), παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αναστολή συνεργασίας του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, με τον πρώην ποδοσφαιριστή και επί δεκαετίες παρουσιαστή Γκάρι Λίνεκερ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Ντέιβι απάντησε: «Απολύτως όχι», σημειώνοντας ότι αναμένει «να επιλυθεί αυτή η κατάσταση».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως «για να είμαι ξεκάθαρος, επιτυχία θα ήταν όπως το βλέπω εγώ να επιστρέψει ο Γκάρι στον αέρα και μαζί να προσφέρουμε στο κοινό διεθνή αθλητική κάλυψη», σημειώνοντας ότι «λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να το προσφέρουμε αυτό σήμερα».

«Όλοι θέλουν να επιλυθεί η κατάσταση ήρεμα», κατέληξε ο Ντέιβι σε συνέντευξή του στο BBC.

Ειδικότερα, ο παρουσιαστής της εκπομπής «Match Of The Day» απομακρύνθηκε από τη θέση του την Παρασκευή (10/3), έπειτα από κριτική που άσκησε στην μεταναστευτική πολιτική την οποία προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρις, σε μια ανάρτησή του στο Twitter, κατηγορώντας τη, μάλιστα, ότι χρησιμοποιεί τη ρητορική της εποχής των Ναζί για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Η αναστολή της συνεργασίας του δικτύου με τον παρουσιαστή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του BBC στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

«Μπαράζ» αντιδράσεων για τη λογοκρισία του Λίνεκερ

Σχολιαστές εκπομπών ποδοσφαίρου, όπως οι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές της Αγγλίας Ίαν Ράιτ και Άλαν Σίρερ, αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα προγράμματά τους σε ένδειξη «αλληλεγγύης».

Το «Match Of The Day», που είναι σαν θεσμός στη Βρετανία και μεταδίδεται από το 1964, για πρώτη φορά το Σάββατο (11/3) μεταδόθηκε χωρίς παρουσιαστή ή σχολιαστή, στο πλαίσιο σύντομου προγράμματος 20 λεπτών με τα κυριότερα στιγμιότυπα από έξι αγώνες στην αγγλική Premier League.

Οι εκπομπές Football Focus και Final Score αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν επίσης στην κάλυψη του Radio 5Live.

Οι δηλώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει εκφράσει προοδευτικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους 8,8 εκατομμύρια ακολούθους, προκάλεσαν πολεμική, με φόντο την ένταση για τα ζητήματα της μετανάστευσης και τις επικρίσεις από τη βρετανική δεξιά στο δημόσιο δίκτυο για έλλειψη αμεροληψίας.

Μποϊκοτάζ από του ακολούθους του με το χάσταγκ #BoycottBBC

Αίτηση υποστήριξης του Λίνεκερ στο Διαδίκτυο ξεπερνούσε το Σάββατο (11/3), το πρωί τις 190.000 υπογραφές, ενώ το hashtag #BoycottBBC είναι πολύ δημοφιλές στο Twitter.

Από πολιτικής πλευράς, η απόφαση του βρετανικού δικτύου καταδικάστηκε από πολλές φυσιογνωμίες, από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ως την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία η θέση του BBC στερείται οποιασδήποτε υπεράσπισης. Θέτει, σύμφωνα με την ίδια, «σε κίνδυνο την ελευθερία της έκφρασης απέναντι στην πολιτική πίεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ