ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν - Σι την επόμενη εβδομάδα

Συνάντηση Πούτιν - Σι την επόμενη εβδομάδα
Η επίσκεψη αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η Κίνα έχει εκδηλώσει την προθυμία της μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool Photo / AP

Την πρώτη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μετά την επανεκλογή του για τρίτη φορά στον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με πηγές.

Η επίσκεψη αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η Κίνα έχει εκδηλώσει την προθυμία της μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια προσπάθεια την οποία η Δύση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Ειδικότερα, για το ταξίδι αυτό το ρωσικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει στις 30 Ιανουαρίου, ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη χώρα του την άνοιξη. Ίδια εκτίμηση είχε κάνει και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στη Μόσχα τον Απρίλιο ή νωρίς τον Μάιο.

Προς το παρόν το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριο ο Πούτιν είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι στη Μόσχα και είχε δηλώσει ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος Σι.

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί 39 φορές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην κεντρική Ασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ