ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού

Διπλή βομβιστική επίθεση σε προάστιο της Δαμασκού
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Διπλή βομβιστική επίθεση, η μια με βομβιστή αυτοκτονίας και η άλλη με παγιδευμένο όχημα, συντάραξε σήμερα προάστιο της Δαμασκού στο οποίο βρίσκεται το ιερότερο μουσουλμανικό τέμενος των Σιιτών της Συρίας.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, τα συριακά Μέσα δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βομβιστική επίθεση στην περιοχή Σαγιέντα Ζεϊνάμ, όπου τουλάχιστον τρεις βομβιστικές επιθέσεις έχουν σημειωθεί από την αρχή του έτους με το Ισλαμικό Κράτος να έχει αναλάβει την ευθύνη.

Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στην Μινμπέζ

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Συριακή πόλη Μινμπέζ, μετά το σφυροκόπημα και την στενή πολιορκία του προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την διεθνή συμμαχία υπό την Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OSDH).

συρια

«Τα μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας βομβαρδίζουν νυχθημερόν την Μινμπέζ και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που εξακολουθούν να παραμένουν εκεί δεν μπορούν να φύγουν διότι όλες οι οδικές αρτηρίες είναι κομμένες», τονίζει ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην πόλη, που από το 2014 έχει πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, και πολιορκείται από τη συμμαχία αραβο-κουρδικών δυνάμεων, υπό το όνομα Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), «πάνω από 200.000 ζουν υπό τον κράτος τρόμου των βομβαρδισμών», τονίζει ο Αμπντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος μαρτυρίες από την περιοχή.

«Οι φούρνοι έχουν σταματήσει να λειτουργούν από την Παρασκευή και τα προϊόντα διατροφής έχουν αρχίσει να σπανίζουν», προσθέτει το Παρατηρητήριο, τονίζοντας πως χιλιάδες κάτοικοι από την πόλη έχουν φροντίσει να καταφύγουν σε πιο ασφαλείς περιοχής πριν την έναρξη της πολιορκίας της πόλης.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών Μπρετ Μακ Γκερκ επιβεβαιώνει πως πλέον οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «βρίσκονται πλήρως πολιορκημένοι» στο Μινμπέζ, το οποίο χαρακτήρισε ως εφαλτήριο των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη, όπου έχει πραγματοποιήσει πλείστα κτυπήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ