ΚΟΣΜΟΣ

«Βροχή» από τεράστια σαλάχια 300 κιλών, στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας

«Βροχή» από τεράστια σαλάχια 300 κιλών, στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας
Κάθε χρόνο, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σαλάχια συρρέουν στα νερά της Μεσογείου στα ανοιχτά της Γάζας, όπου η αλιεία αποτελεί σημαντική εμπορική δραστηριότητα AP/Fatima Shbair

Δεκάδες σαλάχια μάντα αλιεύθηκαν στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, όπου απλώθηκαν στην άμμο και περαστικοί απόλαυσαν το θέαμα αυτών των τεράστιων σαλαχιών, προτού τεθούν προς πώληση στο λιμάνι.

Κάθε χρόνο, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, σαλάχια συρρέουν στα νερά της Μεσογείου στα ανοιχτά της Γάζας, μια περιοχή που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 και όπου η αλιεία αποτελεί σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Ο Μπασίρ Σουεϊχ ψάρεψε περισσότερα από 10 από αυτά τα σαλάχια στα δίχτυα του χθες Κυριακή, με το καθένα από αυτά να ζυγίζει από 200 μέχρι 300 κιλά και τα πουλάει έναντι περίπου 12 σέκελ το κιλό (περίπου 3 ευρώ).

Κάθε βάρκα μεταφέρει από 20 έως 30 από αυτά τα ψάρια. Στους ανθρώπους αρέσουν πολύ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αλιευτική ζώνη στα ανοιχτά της Γάζας, που καθορίζεται από το Ισραήλ, κυμαίνεται από 5 έως 16 ναυτικά μίλια, ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας.

Τα δύο είδη σαλαχιών μάντα (manta alfredi και manta birostris), των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται, περιλαμβάνονται στην λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ