ΚΟΣΜΟΣ

Η Φον ντερ Λάιεν θέλει «ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού» με την Κίνα

Η Φον ντερ Λάιεν θέλει «ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού» με την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει «ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού» με την Κίνα και παράλληλα να αποφύγει τον κίνδυνο «εξάρτησης», όπως στην ενέργεια, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει «ισότιμους κανόνες ανταγωνισμού» με την Κίνα και παράλληλα να αποφύγει τον κίνδυνο «εξάρτησης», όπως στην ενέργεια, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της για την κριτική που δέχτηκε επειδή πήρε θέση για το ζήτημα αυτό, κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον.

«Δεν θέλουμε εξάρτηση, όπως αυτή που είχαμε από τη Ρωσία όσον αφορά τις ορυκτές μορφές ενέργειας», εξήγησε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Στρασβούργο (13/3) που διοργάνωσε το «European Newsroom», στο οποίο συμμετείχαν διάφορα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι όσον αφορά τις πρώτες ύλες, για παράδειγμα. Κατά συνέπεια, διαφοροποιούμε και ενισχύουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες (με την ΕΕ)», συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν, αμέσως μετά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ.

Κατά την επίσκεψή της στο Λευκό Οίκο, συμφώνησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αρχίσει «αμέσως» διαπραγμάτευση για τη σύναψη «στοχευμένης συμφωνίας για τα μέταλλα στρατηγικής σημασίας» ως προς την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το Πεκίνο.

Όμως η θέση που πήρε στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε «δόντια» να τρίξουν στην ΕΕ.

Σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης, «χρειάζεται εντολή» από τους ηγέτες των κρατών μελών για να ληφθούν τέτοιες θέσεις και αποφάσεις, παρατήρησε καυστικά ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να επιδιώκουν στις συνομιλίες τους τον Οκτώβριο να χαράξουν δικό τους δρόμο όσον αφορά την Κίνα κι όχι να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ, να αφεθούν να συρθούν σε λογική «συστηματικής σύγκρουσης», θυμίζουν ευρωπαϊκές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ