ΚΟΣΜΟΣ

«Αψηφούν τους νόμους της φυσικής»: Τι ισχυρίζεται νέα κυβερνητική μελέτη για τα UFO

«Αψηφούν τους νόμους της φυσικής»: Τι ισχυρίζεται νέα κυβερνητική μελέτη για τα UFO
Ωστόσο, η μελέτη εξηγεί, επίσης, ότι αυτά τα UFO θα μπορούσαν να είναι απλώς οπτικές ψευδαισθήσεις Screen Grab/YouTube (Φωτογραφία αρχείου)

Το Πεντάγωνο και ένας αστρονόμος του Χάρβαρντ - ο οποίος πιστεύει ότι πιθανότητα εξωγήινοι να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα - ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ζητήσουν μια πιο αυστηρή και προσεκτική προσέγγιση στο θέμα της αξιολόγησης των UFO, ή όπως ονομάζονται σήμερα, άγνωστα εναέρια φαινόμενα (UAP).

Ο Avi Loeb του Χάρβαρντ και ο Δρ. Sean Kirkpatrick, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών σε όλους τους τομείς (AARO) του Πενταγώνου συνέγραψαν και μοιράστηκαν το προσχέδιο μιας επιστημονικής εργασίας, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η μελέτη, σύμφωνα με το περιοδικό Popular Mechanics, θέτει στο περιθώριο τα φιλοσοφικά ερωτήματα για την ύπαρξη ή μη εξωγήινων και επικεντρώνεται στη… φυσική.

Επί της ουσίας, οι δύο ερευνητές επιχείρησαν να δουν εάν τα φαινόμενα αυτά μπορούν να εξηγηθούν με τους υπάρχοντες και κοινά αποδεκτούς νόμους της φυσικής.

Και, όπως υποστηρίζουν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα από αυτά τα ανεξήγητα φαινόμενα δεν μπορούν να εξηγηθούν με αυτό τον τρόπο.

Όπως εξηγούν, ορισμένα από τα φαινόμενα UAP που μελέτησαν δεν παρουσιάζουν κάποια σημάδια, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει «υπογραφή» ραδιοσημάτων.

Οι ίδιοι, όμως, αναφέρουν πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πίσω από τα φαινόμενα κρύβεται κάτι... εξωγήινο.

Θα μπορούσε να εξηγηθεί και διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν αποκλείται να υπάρχουν οι σχετικές «υπογραφές» αλλά τα υπάρχονται όργανα να μην είναι αρκετά ευαίσθητα για να τις ανιχνεύσουν.

Με άλλα λόγια, αυτά τα UFO θα μπορούσαν να είναι απλώς οπτικές ψευδαισθήσεις από αισθητήρες.

Πράγματι, στις ακροάσεις του Κογκρέσου πέρυσι, αξιωματούχοι της Άμυνας απέδειξαν πώς τα κιάλια νυχτερινής όρασης που χρησιμοποιούνται με φακούς κάμερας θα μπορούσαν να κάνουν ένα drone εκτός εστίασης να εμφανίζεται ως ένα πιο ενδιαφέρον θολό τριγωνικό αντικείμενο.

«Όσο οι αναφορές από το στρατιωτικό προσωπικό είναι ενδιαφέρουσες και παρακινούν τη δουλειά μου αυτή τη στιγμή, θέλω τα όργανά μου να μου πουν τι πραγματικά συμβαίνει», είπε ο Loeb στο NBC News αυτή την εβδομάδα.

Ο Loeb ξεκίνησε το Galileo Project στο Χάρβαρντ, το οποίο στοχεύει στη χρήση συστηματικών επιστημονικών μεθόδων για την αξιολόγηση των εκατοντάδων παρατηρήσεων UAP που ήρθαν πρόσφατα στον δημόσιο διάλογο.

Στο βιβλίο του 2021 «Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth» υποστηρίζει ότι το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα ήταν πιθανότατα ένας τεχνητός ανιχνευτής κάποιου είδους που στάλθηκε από μια εξωγήινη νοημοσύνη από αλλού στο σύμπαν.

Έχει επίσης υποστηρίξει ότι ορισμένοι μετεωρίτες που έχουν χτυπήσει τη Γη ενδεχομένως να είναι διαστρικοί. Το Galileo Project καταβάλλει προσπάθειες για την ανάκτηση ενός τέτοιου αντικειμένου από τον πυθμένα της θάλασσας στο εγγύς μέλλον.

Στην ουσία, ο Loeb πιστεύει ότι δύο πράγματα μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα: ότι οι εξωγήινοι είναι εκεί έξω, αλλά τα περισσότερα από τα... ανεξήγητα φαινόμενα έχουν, τις περισσότερες φορές, μια εξήγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ