ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο: Νέο ρεκόρ για τις κερασιές - Άνθισαν 10 ημέρες νωρίτερα

Τόκιο: Νέο ρεκόρ για τις κερασιές - Άνθισαν 10 ημέρες νωρίτερα
Η ανθοφορία των κερασιών είναι ένα γεγονός που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολίτες σε όλη τη χώρα AP Photo/ φωτογραφία αρχείου

Η περίοδος που ανθίζουν οι κερασιές άρχισε επισήμως σήμερα στο Τόκιο, στην Ιαπωνία, 10 ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, καταγράφοντας ρεκόρ πρώιμης ανθοφορίας, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται εδώ και κάποια χρόνια και συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η στιγμή που ξεκινά η ανθοφορία των κερασιών σηματοδοτεί την αρχή του «χανάμι», μιας ιαπωνικής παράδοσης θαυμασμού των νέων λουλουδιών των «σακούρα» (κερασιές) και εορτασμού του ερχομού της άνοιξης με τη διοργάνωση πικ-νικ μεταξύ οικογενειών ή φίλων.

Η ανθοφορία των κερασιών είναι ένα γεγονός που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολίτες σε όλη τη χώρα. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανταγωνίζονται σε προβλέψεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμά της σε όλο το αρχιπέλαγος και καλύπτουν κάθε χρόνο την περίοδο που ανθίζουν οι κερασιές με ενθουσιασμό.

Τα όμορφα ροζ και λευκά λουλούδια είχαν και πάλι φανεί από νωρίς στο Τόκιο το 2020 και το 2021, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA), η οποία στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία 70 ετών για το θέμα αυτό. Πέρυσι τα μπουμπούκια των κερασιών είχαν αρχίσει να ανοίγουν έξι ημέρες αργότερα.

«Έίχαμε πολλές ζεστές μέρες τον Μάρτιο» μέχρι τώρα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της JMA, μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα του Τόκιο, θέλοντας να εξηγήσει τον πρώιμο χαρακτήρα του φαινομένου.

«Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο», πρόσθεσε.

Η JMA είχε ήδη εκτιμήσει το 2021 ότι το φαινόμενο αυτό συνδεόταν με την ανοδική τάση των θερμοκρασιών.

Η πανδημία της COVID-19 είχε ρίξει τη σκιά της στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «χανάμι» μεταξύ του 2020 και του 2022, ενώ οι ιαπωνικές αρχές συνιστούσαν να αποφεύγονται οι εορταστικές συναθροίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ως εκ τούτου το φετινό «χανάμι» θα είναι το πρώτο που θα μπορέσουν να γιορτάσουν οι Ιάπωνες χωρίς περιορισμούς από το 2019. Επίσης θα είναι το πρώτο σε τέσσερα χρόνια που θα μπορέσουν να χαρούν και ξένοι τουρίστες, καθώς η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορά της μεταξύ του 2020 και του 2022 λόγω της υγειονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ