ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ δημοπρασιών για τα παπούτσια που φορούσε ο Τζόρνταν στον τελικό του ΝΒΑ το 1998

Ρεκόρ δημοπρασιών για τα παπούτσια που φορούσε ο Τζόρνταν στον τελικό του ΝΒΑ το 1998
Ο θρύλος του NBA, Michael Jordan AP Photo

Κάθε ρεκόρ συμμετοχών αναμένεται να σπάσει η δημοπρασία για το εμβληματικό μαυροκόκκινο ζευγάρι  Air Jordan 13, που φορούσε ο θρύλος του ΝΒΑ, Μαικλ Τζόρνταν στην νίκη των Bulls κατά τη διάρκεια του 2ου παιχνιδιού του τελευταίου του πρωταθλήματος 

Ο οίκος Sotheby's στη Νέα Υόρκη θα προσφέρει τα αθλητικά παπούτσια τον επόμενο μήνα, έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων, με την διαδικτυακή πλατφόρμα να είναι ανοιχτή μέχρι και τις 11 Απριλίου, για να δεχτεί άλλες προσφορές.

Μέχρι στιγμής η τιμή- ρεκόρ που έχει κάνει ζευγάρι παπουτσιών του Τζόρνταν σε δημοπρασία, ήταν το 2021, ένα ζευγάρι Nike Air Ships από την Jordan, τα οποία φορούσε στην αρχή της καριέρας του και πωλήθηκαν έναντι 1,47 εκατ. δολαρίων.

Πέρυσι, η φανέλα του Jordan's Game 1, επίσης από τους τελικούς του 1998, έγινε το πιο ακριβό αθλητικό αναμνηστικό που πουλήθηκε σε δημοπρασία όταν έφτασε τα 10,1 εκατομμύρια δολάρια σε εκπτώσεις του Sotheby's.

Η αποχαιρετιστήρια πορεία του Τζόρνταν με τους Σικάγο Μπουλς αναφέρεται συχνά ως «Ο τελευταίος χορός», από τον τίτλο ενός ντοκιμαντέρ του ESPN και του Netflix που εξιστόρησε την τελευταία του σεζόν. Ο Τζόρνταν ανακοίνωσε τη (δεύτερη) αποχώρησή του εβδομάδες πριν από τους τελικούς, με αποτέλεσμα η σειρά έξι αγώνων εναντίον των Γιούτα Τζαζ να γίνει η πιο δημοφιλής στην ιστορία του ΝΒΑ, με βάση τα νούμερα τηλεθέασης της Nielsen. (Ο Τζόρνταν θα επέστρεφε αργότερα από το 2001 έως το 2003 για να παίξει με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, αλλά δεν κέρδισε άλλο πρωτάθλημα).

«Τα αθλητικά αναμνηστικά που φοριούνται από τον Michael Jordan έχουν αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι τα πιο πολυπόθητα αντικείμενα στην αγορά», δήλωσε ο Brahm Wachter, επικεφαλής ρούχων και σύγχρονων συλλεκτικών ειδών του Sotheby's, σε ένα δελτίο τύπου.

«Ωστόσο, τα αντικείμενα από τη σεζόν του "Last Dance" είναι μεγαλύτερης κλίμακας και μεγέθους, όπως φάνηκε με την πώληση ρεκόρ της φανέλας του Game 1 το 2022».

http---cdn.cnn.com-cnnnext-dam-assets-230314141314-03-michael-jordan-air-1998-sale.jpeg
CNNi-From Sotheby's

«Το ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που βγήκε σε δημοπρασία, φορέθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου παιχνιδιού στο Σολτ Λέικ Σίτι, το οποίο κέρδισαν οι Μπουλς με 93-88 μετά την ήττα του 1ου παιχνιδιού, με τον Τζόρνταν να κερδίζει 37 πόντους. Είναι το τελευταίο ζευγάρι μαύρων και κόκκινων σχεδίων Air Jordan 13 που φόρεσε ποτέ ο Τζόρνταν στο γήπεδο για έναν αγώνα ΝΒΑ», σημείωσε ένα δελτίο τύπου από τους Sotheby's.

Σύμφωνα με τους Sotheby's, μετά το 2ο παιχνίδι, ο Τζόρνταν υπέγραψε και χάρισε το σετ φθαρμένων παπουτσιών στον ball boy.

Τα αθλητικά παπούτσια Air Jordan 13 αποτελούν μέρος μιας πώλησης αθλητικών αναμνηστικών δύο μερών που ονομάζεται "Victoriam", η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα που φορούν αθλητές όπως οι Tom Brady, Kobe Bryant και Roger Federer καθώς και ένα μπουφάν Chicago Bulls Varsity, υπογεγραμμένο από την ομάδα του 22-23.

Το σακάκι προέρχεται από μια νέα συνεργασία μεταξύ των Bulls και Off-White, η οποία ιδρύθηκε από τον Virgil Abloh, ο οποίος πέθανε το 2021.

Η δημόσια έκθεση αναμνηστικών, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών παπουτσιών Air Jordan 13, θα ανοίξει στις 5 Απριλίου στις γκαλερί Sotheby's της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ