ΚΟΣΜΟΣ

Μαύρη Θάλασσα: Οι Ρώσοι απαντούν στις κατηγορίες των ΗΠΑ με βίντεο από το drone

Μαύρη Θάλασσα: Οι Ρώσοι απαντούν στις κατηγορίες των ΗΠΑ με βίντεο από το drone
Ενα MQ-9 Reaper US Air Force

 Η Ρωσία μέσα από ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα επιχειρεί να διαψεύσει με ντοκουμέντα την κατάρριψη του αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για ένα βίντεο από το cockpit του μαχητικού αεροσκάφους Su-27, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι κατέρριψε αμερικανικό drone.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Telegram και δείχνει το μαχητικό που πλησιάζει το drone και πετάει δίπλα του, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επαφή. Έτσι, σύμφωνα με τη Μόσχα, διαψεύδεται η εκδοχή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπήρξε σύγκρουση. Αντιθέτως, το ρωσικό μαχητικό φέρεται να εκτόξευσε λάδια προς το drone, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο έλικας του δεύτερου και να χρειαστεί να το καταρρίψουν οι χειριστές του.

Στο βίντεο δεν αποτυπώνεται αυτό το στιγμιότυπο, ενώ ειδικοί αναφέρουν πως θα ήταν δύσκολο να καταγραφεί τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη οπτική γωνία, σε περίπτωση που πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα.

Τι λέει η Ουάσιγκτον για το θέμα

Όπως γράφει το CNNi, το Reaper και δύο ρωσικά Su-27 πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα όταν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ένα από τα μαχητικά εσκεμμένα πέταξε τα καύσιμά του πάνω στο drone –και μάλιστα αρκετές φορές.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος χτύπησε την προπέλα του drone, αναγκάζοντας τις αμερικανικές δυνάμεις να το ρίξουν σε διεθνή ύδατα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε την Τρίτη ότι το ρωσικό μαχητικό πετούσε πέριξ του μη επανδρωμένου σκάφους για 30 με 40 λεπτά, πριν πέσει επάνω του στις 7:00πμ, τοπική ώρα.

«Το MQ μας πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από το ρωσικό μαχητικό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχός του και να συντριβή» είπε με τη σειρά του ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, Τζέιμς Μπ. Χέκερ.

«Μάλιστα, αυτή η μη ασφαλής και μη επαγγελματική ενέργεια των Ρώσων λίγο έλειψε να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών» είπε επίσης ο ίδιος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έρχονται σε άμεση επαφή από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Το CNNi υπογραμμίζει παράλληλα πως η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να αυξήσεις τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας «απερίσκεπτες, οικολογικά ανασφαλείς και μη επαγγελματικές».

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, που εκλήθη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από το περιστατικό, δήλωσε πως η Μόσχα δεν θέλει να βρεθεί «αντιμέτωπη» με την Ουάσινγκτον.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ(AP Photo/Patrick Semansky)

«Προτιμάμε να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση κατά την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μη εσκεμμένες συντριβές ή περιστατικά μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντόνοφ.

Ο Ρώσος πρέσβης, που παρέμεινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για περίπου μισή ώρα, είπε ότι η αναπληρώτρια γραμματέας Κάρεν Ντόνφτιντ τού μετέφερε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το περιστατικό και τόνισε πως «αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα, επειδή έχουμε κάποιες διαφωνίες».

«Εγώ πιστεύω ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση. Άκουσα τα σχόλιά της και ελπίζω να κατανόησε και εκείνη όλα όσα είπα εγώ» δήλωσε ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNNi.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι ο συγκεκριμένος εναέριος χώρος θα χρησιμοποιείτο ως ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Είχαμε προειδοποιήσει να μην υπάρχει είσοδος» είπε ο ίδιος, διερωτώμενος, παράλληλα πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ εάν ένα ρωσικό drone πλησίαζε τη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο.

Ο Αντόνοφ επανέλαβε, επίσης, και τη σχετική διάψευση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφορικά με το περιστατικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τη συντριβή του drone από το σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν το πρωί της Τρίτης ενώ, όπως έγινε γνωστό από πλευράς των ΗΠΑ, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έχουν μιλήσει με τις ρωσικές Αρχές επί του ζητήματος.

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ένα τέτοιο περιστατικό, εγείροντας φόβους να υπάρξει νέα κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ πετούσαν Reaper drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και πριν από τον πόλεμο, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρακολουθούν την περιοχή.

Το συγκεκριμένο μοντέλο drone μπορεί να πετάξει ακόμη και στα 50.000 πόδια, σύμφωνα με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για συγκέντρωση πληροφοριών και δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ