ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ταϊλάνδη: Εξαφανίστηκε ραδιενεργός κύλινδρος - Οι αρχές ψάχνουν να τον βρουν

Συναγερμός στην Ταϊλάνδη: Εξαφανίστηκε ραδιενεργός κύλινδρος -  Οι αρχές ψάχνουν να τον βρουν
Ο μεταλλικός κύλινδρος με επικίνδυνο ραδιενεργό υλικό που χάθηκε από εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ταϊλάνδη (The Prachinburi Provincial Public Relations Office via AP)

Οι αρχές στην Ταϊλάνδη προσπαθούν να εντοπίσουν έναν μεταλλικό κύλινδρο με επικίνδυνο ραδιενεργό περιεχόμενο που χάθηκε από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους πολίτες για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή μαζί του.

Η αποκάλυψη έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου η Αυστραλία αναγκάστηκε να ξεκινήσει ένα παρόμοιο κυνήγι για να βρει μια μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα που τελικά εντοπίστηκε στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.

Αλλά ενώ αυτή η αυστραλιανή κάψουλα χάθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας εκατοντάδες μίλια μακριά από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, ο ταϊλανδέζικος κύλινδρος έχει εξαφανιστεί σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ο κύλινδρος, μήκους 30 εκατοστών και πλάτους 13 εκατοστών, αναφέρθηκε ότι είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας από το προσωπικό στις 10 Μαρτίου, στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Prachin Buri, μια επαρχία στην κεντρική Ταϊλάνδη, ανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.

Η επαρχία έχει πληθυσμό σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους και φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου Εθνικού Πάρκου Khao Yai που είναι δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους τουρίστες.

Τα πάρκα αποτελούν μια συνηθισμένη ημερήσια εκδρομή από την κοντινή Μπανγκόκ, μια τεράστια μεγαλούπολη με περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κύλινδρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της τέφρας, ήταν μέρος ενός σιλό και περιέχει Καίσιο-137, μια εξαιρετικά ραδιενεργή ουσία που οι επιστήμονες λένε ότι είναι δυνητικά θανατηφόρα.

Ομάδες έρευνας και drones έχουν αναπτυχθεί για να ανακτήσουν τον χαμένο κύλινδρο, σύμφωνα με δήλωση του Office of Atoms for Peace (OAP), μιας κυβερνητικής ρυθμιστικής αρχής για ραδιενεργά και πυρηνική έρευνα στην Ταϊλάνδη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πενάπα Καντσάνα είπε στο CNNi την Τετάρτη ότι χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό ανίχνευσης ραδιενεργών υλικών για να εντοπίσουν τον κύλινδρο.

«Ψάχνουμε σε καταστήματα ανακύκλωσης απορριμμάτων στην περιοχή», είπε. «Χρησιμοποιούμε εξοπλισμό έρευνας για την ανίχνευση σημάτων. Για περιοχές που δεν μπορούμε να φτάσουμε, έχουμε στείλει drones και ρομπότ».

Στην έρευνα συμμετέχει επίσης η αστυνομία της Ταϊλάνδης, η οποία πιστεύει ότι ο κύλινδρος έχει χαθεί από τον Φεβρουάριο, αλλά αναφέρθηκε επίσημα ότι χάθηκε από την εταιρεία National Power Plant 5 μόλις την Παρασκευή.

Η αστυνομία εξέτασε πλάνα από το κλειστό κύκλωμα του εργοστασίου, δήλωσε στο CNNi ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Si Maha Phot, Μονγκόλ Τοπάο, τα οποία, ωστόσο, δεν έδιναν καθαρή εικόνα του μηχανήματος.

«Δεν είναι σαφές εάν το αντικείμενο κλάπηκε και πουλήθηκε σε κατάστημα ανακύκλωσης ή αν τοποθετήθηκε σε λάθος μέρος αλλού», είπε ο Μονγκόλ. «Έχουμε αποστείλει τις ομάδες μας σε καταστήματα ανακύκλωσης γύρω από την περιοχή… ακόμα δεν μπορέσαμε να το βρούμε».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το Καίσιο-137 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτό: δερματικά εγκαύματα από στενή έκθεση, ασθένεια ακτινοβολίας και δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους καρκίνου, ειδικά για όσους εκτίθενται εν αγνοία τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Το Καίσιο-137 έχει χρόνο ημιζωής περίπου 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον πληθυσμό για τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν βρεθεί.

Ο Πενάπα, του OAP, προέτρεψε το κοινό να μην πανικοβληθεί.

«Εάν οι άνθρωποι (έρθουν σε επαφή) εν αγνοία τους, οι επιπτώσεις στην υγεία θα εξαρτηθούν από το επίπεδο της έντασης (ακτινοβολίας). Αν είναι υψηλό, το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι ερεθισμός του δέρματος».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ταϊλάνδη.

Το 2000, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, κάψουλα που περιείχε ένα άλλο ραδιενεργό ισότοπο, το κοβάλτιο-60, αγοράστηκε από δύο συλλέκτες σκραπ, οι οποίοι το μετέφεραν σε ένα σκουπιδότοπο όπου το έκοψαν.

Κάποιοι εργαζόμενοι υπέστησαν τραύματα που έμοιαζαν με εγκαύματα και τελικά τρεις άνθρωποι πέθαναν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από την ακτινοβολία, ανέφερε η έκθεση. Σχεδόν 2.000 άλλοι που ζούσαν κοντά εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.

Όμως ο Πενάπα είπε ότι ο κύλινδρος που λείπει αυτή τη στιγμή είναι πολύ λιγότερο ραδιενεργός από το περιστατικό του 2000.

A radioactive cylinder has gone missing in Thailand. Authorities are now scrambling to find it By Kocha Olarn and Heather Chen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ