ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό «όχι» από Άσαντ σε ενδεχόμενη συνάντηση με Ερντογάν - Αναβλήθηκε η τετραμερής στη Μόσχα

Ηχηρό «όχι» από Άσαντ σε ενδεχόμενη συνάντηση με Ερντογάν - Αναβλήθηκε η τετραμερής στη Μόσχα
Ταγίπ Ερντογάν και Μπασάρ αλ Άσαντ σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Συρία AP/Bassem Tellawi

Μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία, υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος. 

«(Η όποια συνάντηση) συνδέεται με την επίτευξη του σημείου όπου η Τουρκία θα είναι έτοιμη να αποσυρθεί από το συριακό έδαφος πλήρως και χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε ο Άσαντ στο RIA-Novosti.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις Άσαντ έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπαθεί να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ του Ερντογάν και του Άσαντ που ήλθαν σε ρήξη μετά τον συριακό εμφύλιο πόλεμο του 2011.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος εισβολέας»

Αναφερόμενος στην υποστήριξη της Τουρκίας σε ομάδες ανταρτών που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Δαμασκού, ο Άσαντ είπε ότι η Άγκυρα θα πρέπει επίσης «να σταματήσει κάθε υποστήριξη στην τρομοκρατία».

«Η συνάντησή μου με τον Ερντογάν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ πρόσθεσε επίσης τα ακόλουθα:

  • «Ποια είναι η σημασία οποιασδήποτε συνάντησης αν δεν οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και γιατί να την οργανώσουμε;».
  • «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει σεβαστή η κυριαρχία του συριακού κράτους στο έδαφός του».

«Για εμάς, η Τουρκία είναι ένα κράτος εισβολέας», δήλωσε ο Άσαντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει οργανώσεις που η Δαμασκός θεωρεί τρομοκράτες και έχει διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία, φέρνοντας τα στρατεύματά της στο συριακό έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, ο Άσαντ δήλωσε ότι η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση καλών σχέσεων τόσο με τη συριακή όσο και με την τουρκική πλευρά και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στη ρωσική πλευρά καθώς παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να διευκολύνει αυτές τις επαφές στο πλαίσιο των θεμελίων στις οποίες βασίζεται η ρωσική εξωτερική πολιτική.

Τα θεμέλια αυτά περιλαμβάνουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την αναγνώριση της κυριαρχίας των χωρών. Η απόρριψη της τρομοκρατίας, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της κυριαρχίας του συριακού κράτους στο έδαφός του, η ανάγκη αποχώρησης των παράνομων ξένων ένοπλων δυνάμεων από τη Συρία είναι πολύ σημαντικά για εμάς».

Ο Άσαντ πρόσθεσε ότι η Ρωσία, σεβόμενη αυτούς τους στόχους, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα στη Συρία με την καθιέρωση του σχήματος της Γενεύης, της Αστάνα και παρόμοιων σχημάτων και ότι ο μόνος στόχος όλων αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Συρία.

Αναβολή τετραμερούς συνάντησης ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας, Συρίας, Ρωσίας και Ιράν στη Μόσχα

Μιλώντας στο Reuters, αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η «τετραμερής σύνοδος κορυφής» που ήταν προγραμματισμένη για τις 15-16 Μαρτίου στη Μόσχα «αναβλήθηκε για μη καθορισμένη ημερομηνία».

Η «τετραμερής σύνοδος» που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα αναβλήθηκε. Η συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας «αναβλήθηκε για μη καθορισμένη ημερομηνία», δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί για «τεχνικούς λόγους».

Η συνάντηση φέρεται να αναβλήθηκε λόγω της επίσκεψης στη Μόσχα του Σύρου προέδρου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 15-16 Μαρτίου. Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τετραμερή μορφή με τη συμμετοχή του Ιράν.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε πρόσφατα δηλώσεις σχετικά με την «τετραμερή σύνοδο» που θα διοργανωνόταν με τη συμμετοχή του Ιράν, είχε ανακοινώσει ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν στη Μόσχα.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπντολαχιάν, είχε ανακοινώσει ότι οι ΥΦΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν θα συνέρχονταν στη Μόσχα.

Μετά τη δήλωση του Τσαβούσογλου, το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, είχε μεταδώσει ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν στις 15-16 Μαρτίου. Μόνο το Anadolu είχε ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της συνάντησης.

Το πρακτορείο Anadolu είχε κοινοποιήσει τη Δευτέρα ότι η συνάντηση στη Μόσχα, όπου οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν θα έφθαναν στις 15 Μαρτίου, θα διεξαγόταν στις 16 Μαρτίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το δημοσίευμα του Anadolu, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση δεν επιβεβαιώθηκε από τη Συρία.

Η διατύπωση του δημοσιεύματος του Anadolu είχε τραβήξει επίσης την προσοχή. Ενώ το άρθρο της είδησης χρησιμοποιούσε την έκφραση «καθεστώς Άσαντ» για τη Συρία, αναφερόταν ότι η προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς στη συνάντηση ήταν η συνέχιση των συνομιλιών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής και ανέφερε δηλώσεις διπλωματικών πηγών ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία κάθεται στο τραπέζι είναι μια ευκαιρία για όλους θα πρέπει να γίνει σωστά κατανοητό από τα μέρη».

Ένα άλλο αξιοσημείωτο θέμα ήταν ότι το Anadolu μετέφερε το μήνυμα των διπλωματικών πηγών ως εξής: «Ως Τουρκία έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ότι είμαστε ο εγγυητής της συριακής αντιπολίτευσης και ότι δε θα ενεργήσουμε ενάντια στα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ