ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε αδιέξοδο το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μακρόν

Γαλλία: Σε αδιέξοδο το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μακρόν
Σε έξαρση οι κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό AP/Thomas Padilla

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κυβέρνηση Μακρόν με το νομοσχέδιο για την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Πριν από λίγη ώρα στο βήμα της Βουλής ανέβηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία έγινε δεκτή με γιουχαΐσματα από έδρανα της αριστεράς.

Λίγο πριν η πρωθυπουργός ξεκινήσει την ομιλία της στο «ημικύκλιο» λευκά χαρτιά με το μήνυμα «Όχι στα 64 χρόνια» έκαναν την εμφάνισή τους στα έδρανα της αριστεράς με τους βουλευτές να ψάλλουν επί 5 λεπτά την Μασσαλιώτιδα.

Η κίνηση έφερε αμηχανία στους βουλευτές της Κυβέρνησης αλλά και το προεδρίο της Βουλής το οποίο με βάση τον κανονισμό δεν έχει δικαίωμα να διακόψει για παρέμβαση ή παρατήρηση μέλος του Γαλλικού Κοινοβουλίου που ψάλει τον Εθνικό ύμνο της χώρας.

Στο δια ταύτα το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε καθώς η κυβέρνηση Μακρόν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και βουλευτές της παραδοσιακής δεξιάς και του Κέντρου της χώρας απείχαν.

Η Γαλλική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κάνει χρήση του άρθρου 49 και συγκεκριμένα την παράγραφο 3 στην οποία αναφέρεται πως έχει δικαίωμα να προωθήσει ακόμη και χωρίς έγκριση από την πλειοψηφία νομοσχέδιο που αφορά την οικονομία, το κοινωνικό κράτος και τις παροχές.

Η κίνηση έφερε έντονη αντιπαράθεση εντός του Γαλλικού Κοινοβουλίου με βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπογραμμίζουν πως θα κάνουν άμεσα αίτημα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εντός 24 ωρών όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 289 βουλευτές, τότε δεν αποσύρεται απλά το νομοσχέδιο αλλά διαλύεται και η Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης για χρήση του άρθρου 49:3 έφερε ανακοινώσεις και από τα συνδικάτα στις οποίες αναφέρουν πως οι απεργίες συνεχίζονται και θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς. Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν άμεσα και οι φοιτητικές ενώσεις οι οποίες ήδη ετοιμάζουν συλλαλητήριο στο κέντρο του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ