ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα το «πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα το «πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε Ukrainian Presidential Press Office / AP

Σήμερα, Παρασκευή (17/3) αναμένει το «πράσινο φως» από την Τουρκία η Φινλανδία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκο προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ελσίνκι.

Ειδικότερα, την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε την Πέμπτη (16/3), με το Ελσίνκι να φαίνεται πως θα γίνει κράτος- μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πριν από τη Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες.

Το πρωτόκολλο για τη χώρα αναμένται να επικυρωθεί από τη γείτονο χώρα πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη- μέλη της και απομένει η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Έγκριση αναμένεται να λάβει η χώρα και από τον Ούγγρο πρόεδρο σύντομα, με την Άγκυρα, όμως, να θεωρείται σημαντικότερο εμπόδιο. Αυτό γιατί οι διαπραγραματεύσεις για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών πραγματοποιούνται στο φόντο της έντασης ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πως δεν βοηθούν στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Ιανουάριο στη Σουηδία κατά της Άγκυρας που περιελάμβαναν το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, ανέβασαν στα ύψη την ένταση στις σχέσεις τους, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα εξαρτά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν, λοιπόν, τις συνθήκες αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε την Τετάρτη (15/3) πως η κυβέρνησή του «θα κρατήσει την υπόσχεση που έκανε» όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι θολό το πότε θα αρχίσει να συζητείται η έγκριση των δυο κρατών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ