ΚΟΣΜΟΣ

Υπό έλεγχο η διαρροή μολυσμένου νερού από πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Υπό έλεγχο η διαρροή μολυσμένου νερού από πυρηνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Πυρηνικό εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής AP Photo/Ron Schwane

Τον περιορισμό της διαρροής μολυσμένου νερού με τρίτιο στο βόρειο τμήμα πυρηνικού εργοστασίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/3) η εταιρεία Xcel Energy, ενώ συμπλήρωσε πως έχει ξεκινήσει διαδικασίες απορρύπανσης και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τους κατοίκους ή το περιβάλλον.

Ειδικότερα, η διαρροή περιορίστηκε «στην εγκατάσταση» στο Μοντιτσέλο, κοντά στη Μινεάπολη, στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της και υπ' αυτή την έννοια η μόλυνση δεν επεκτάθηκε «εκτός του εργοστασίου, ούτε στο πόσιμο νερό της περιοχής», τόνισε η Xcel Energy σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Συμπλήρωσε δε, ότι, δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία του τοπικού πληθυσμού ή του περιβάλλοντος».

Να σημειωθεί ότι, το τρίτιο είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Η διαρροή, η οποία εντοπίστηκε την 22η Νοεμβρίου σε «σωλήνωση ανάμεσα σε δυο κτήρια», με την εταιρεία να αναφέρει πως ειδοποίησε άμεσα την εθνική επιτροπή εποπτείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας (Nuclear Regulatory Commission, NRC) και τις αρχές της πολιτείας όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Οι τοπικές αρχές «επιβλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Xcel Energy να απορρυπανθεί» το νερό που διέρρευσε από το εργοστάσιό της, ανέφερε από την πλευρά της η Υπηρεσία Ελέγχου της Ρύπανσης στη Μινεσότα (MPCA) σε δική της ανακοίνωση.

«Η διαρροή σταμάτησε και δεν έφθασε στον ποταμό Μισισιπή, ούτε μόλυνε πηγές πόσιμου νερού», πρόσθεσε.

Ο Κρις Κλαρκ, στέλεχος της Xcel Energy, δήλωσε πως η εταιρεία συνεχίζει να «συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται νερό που μπορεί να μολύνθηκε, ενώ παρακολουθεί συστηματικά τις κοντινές υπόγειες πηγές νερού».

Η Xcel Energy εκτιμά πως για την ώρα έχει ανακτήσει περί το 25% του τριτίου που διέρρευσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ