ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαθεσιμότητα δύο Ινδοί πιλότοι που έκαναν διάλειμμα για καφέ μέσα στο πιλοτήριο

Σε διαθεσιμότητα δύο Ινδοί πιλότοι που έκαναν διάλειμμα για καφέ μέσα στο πιλοτήριο
Η φωτογραφία δείχνει ένα ακάλυπτο κύπελλο με το λογότυπο της αεροπορικής εταιρείας τοποθετημένο επικίνδυνα κοντά στους μοχλούς ελέγχου μέσα στο πιλοτήριο CNNi/ @Mohan_Rngnathan/Twitter

Η ινδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους SpiceJet έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο πιλότους της, αφού κατανάλωσαν καφέ και γλυκά μέσα στο πιλοτήριο.

Μια φωτογραφία που δείχνει ένα ακάλυπτο κύπελλο με το λογότυπο της αεροπορικής εταιρείας τοποθετημένο επικίνδυνα κοντά στους μοχλούς ελέγχου μέσα στο πιλοτήριο προκάλεσε οργή στην αεροπορική κοινότητα στην Ινδία και στο διαδίκτυο.

Οι πιλότοι, των οποίων τα πρόσωπα δεν φαίνονται στην εικόνα, έτρωγαν επίσης ένα τοπικό παραδοσιακό γλυκό.

Ένας εκπρόσωπος της SpiceJet είπε στο CNNi την Παρασκευή ότι και οι δύο πιλότοι τέθηκαν εκτός υπηρεσίας εν αναμονή της έρευνας.

«Η SpiceJet έχει μια αυστηρή πολιτική (όσον αφορά) την κατανάλωση φαγητού μέσα στο πιλοτήριο, την οποία τηρεί όλο το πλήρωμα πτήσης. Θα ληφθούν τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Shakti Lumba, συνταξιούχος πιλότος και πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων της ινδικής εταιρείας IndiGo, είπε ότι η φωτογραφία που ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι πιλότοι ήταν «ανώριμη» και «ανεπιθύμητη», ειδικά καθώς είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του αεροσκάφους και των επιβατών του.

«Ήταν εντελώς ανεξήγητη συμπεριφορά. Όλοι οι πιλότοι γνωρίζουν τους κινδύνους από τα χυμένα υγρά στο πιλοτήριο», είπε στο CNNi, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι κανόνες της εταιρείας και οι αεροπορικοί κανονισμοί απαγορεύουν την τοποθέτηση τροφών και υγρών στην κεντρική κονσόλα του πιλοτηρίου.

Κάτω από αυτήν την κονσόλα υπάρχει μια τεράστια γκάμα ηλεκτρικών καλωδίων που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του αεροπλάνου – και η έκχυση ζεστών ροφημάτων σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του τεχνικού εξοπλισμού ή τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος.

Το CNNi επικοινώνησε με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGCA) της Ινδίας για σχόλια σχετικά με το περιστατικό.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού προϋπολογισμού αντιμετώπισε μια σειρά από περιστατικά πέρυσι, προκαλώντας αρκετές έρευνες από τη Ρυθμιστική Αρχή της Αεροπορίας.

Τον περασμένο Μάιο, ο αυτόματος πιλότος ενός αεροπλάνου SpiceJet παρουσίασε δυσλειτουργία και προκάλεσε έντονες αναταράξεις που οδήγησαν σε πολλαπλούς τραυματισμούς στο αεροσκάφος.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, η Ρυθμιστική Αρχή διέταξε επίσης την αεροπορική εταιρεία να μειώσει στο μισό τις επιχειρησιακές πτήσεις της για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, μετά την εμπλοκή σε τουλάχιστον οκτώ περιστατικά με τεχνικές δυσλειτουργίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ