ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» από Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεξιά, και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε δίνουν τα χέρια στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα AP Photo / Burhan Ozbilici

Την έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε η Τουρκία, αίροντας τελικά τα όποια εμπόδια είχε προβάλλει, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (17/3), ο πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε.

«Εγκρίναμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Με την υπογεγραμμένη τριμερή συμφωνία καταγράψαμε τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας. Είδαμε τη Φινλανδία να κάνει ειλικρινή βήματα. Με βάση τη σημασία που δείχνουν στις ευαισθησίες της χώρας μας, ξεκινάμε τη διαδικασία έγκρισης για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα είναι επωφελής για τη συμμαχία μας και ειδικά για τις χώρες μας», ανακοίνωσε ο Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ερντογάν ωστόσο, διαχώρισε τη στάση του απέναντι στη Σουηδία που έχει αιτηθεί επίσης την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε:

«Δεν έχουμε διαφορετική στάση απέναντι στη Σουηδία, αλλά η Σουηδία έχει αγκαλιάσει τους τρομοκράτες. Υπάρχουν διαδηλώσεις τρομοκρατικών οργανώσεων στους δρόμους της Στοκχόλμης. Δεν μας εδωσαν τους τρομοκράτες δεν μπόρεσαν, έτσι δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε θετικά τη Σουηδία. Στη Φινλανδία δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Έπρεπε να διαχωρίσουμε Φινλανδία από τη Σουηδία δείχνοντας τη θετική μας προσέγγιση με την υπογραφή μας».

Πριν από τις εκλογές το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προδιαθέσει ήδη από χθες για την σημερινή έγκριση του αιτήματος της Φινλανδίας διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της σε ό,τι αφορά την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.

«Θα τρέξουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει από την πλευρά μας, τηρώντας την υπόσχεσή μας. Θα συναντηθούμε με τον κ. πρόεδρο και θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας (όπως και της Σουηδίας) στο ΝΑΤΟ πρέπει να κυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μέχρι σήμερα Τουρκία και Ουγγαρία δεν έχουν ανάψει πράσινο φως.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα διαλυθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είναι «πολύ πιθανό» η τουρκική εθνοσυνέλευση να κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τα μέσα Απριλίου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» (σ.σ. Κούρδους των παρατάξεων PKK και YPG) και ζητώντας την έκδοση κατηγορούμενων για «τρομοκρατία». Τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ