ΚΟΣΜΟΣ

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC τα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία AP Photo/Vladimir Voronin

Ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου της Ρωσίας εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στο ένταλμα οι αρχές σημειώνουν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Οι κατηγορίες που το ΔΠΔ καταλογίζει στον Ρώσο Πρόεδρο αφορούν τόσο την αυτουργία και τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης πράξης όσο και τον πλημμελή έλεγχο των σωμάτων και των ατόμων που διαπράττουν στο όνομα της Ρωσίας τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο για τα ίδια εγκλήματα κατηγορείται και η Μαρία Μπέλοβα, επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ρωσία.
Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Ζαχάροβα: Ανούσια κίνηση για τη Ρωσία

Η ρωσική απάντηση μετά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν άργησε να έρθει. Σε προκλητικό τόνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για μια «ανούσια κίνηση» που δεν «επηρεάζει τη Ρωσία».

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη. Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού» τόνισε ειδικότερα.

Και η ουκρανική απάντηση

Λίγη ώρα αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έστειλε μήνυμα ικανοποίησης.

«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ της απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», τόνισε ειδικότερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ