ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για σεισμό - όλεθρο στην Κωνσταντινούπολη: Τι εκτιμούν οι ειδικοί στην Τουρκία

Φόβοι για σεισμό - όλεθρο στην Κωνσταντινούπολη: Τι εκτιμούν οι ειδικοί στην Τουρκία
Η Γέφυρα του Γαλατά με φόντο δεξιά, την Κωνσταντινούπολη AP Photo / Francisco Seco

Διάχυτη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη που θα είχε ως συνέπεια τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί και οι Αρχές στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, δέχονται πιέσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ακόμα μίας φυσικής καταστροφής αδιανόητων διαστάσεων.

«Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι ευοίωνες», λέει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

«Εάν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα είκοσι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε θα εκπλαγούμε όλοι πολύ», λέει στο CNNi ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. «Είναι μόνο μια πιθανότητα, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη».

Με τα δύο ρήγματα στη Βόρεια Ανατολία και την Ανατολική Ανατολία, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο γεγονός που έχει εντείνει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης σε σεισμό.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας ακόμη σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών , με καταστροφικές συνέπειες για τη Τουρκία. Η χρονική στιγμή ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

«Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψεις τον ακριβή χρόνο», λέει ο Sengor.

Μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 εάν ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Η εκτίμηση μου είναι για περίπου 100.000 νεκρούς. Θα είναι όλεθρος», λέει ο Sengor. «Δεν μπορείς να σκεφτείς μόνο τον άμεσο αντίκτυπο, πρέπει επίσης να σκεφτείς τι θα ακολουθήσει του σεισμού. Θα υπάρξουν λεηλασίες, φωτιές, επιδημίες. Θα είναι τρομερό.», προσθέτει.

Οι προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός 7,5 Ρίχτερ κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτηρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτήρια ενδέχεται να υποστούν σημαντικές ζημιές. Είναι μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης, με τον αριθμό αυτό να είναι περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία από τον σεισμό του περασμένου μήνα, η Κωνσταντινούπολη τώρα, αγωνίζεται για να στηρίξει την άμυνά της ενάντια σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ